Читај ми!

Шта подразумева Божићни пост

Божићни пост, којим се верници Српске православне и Руске православне цркве, као и Јерусалимска патријаршија и Света Гора, припремају за празновање рођења Исуса Христа почео је данас.

Пост у православљу заузима значајно место и без њега нема напретка у духовном и моралном погледу. Божићни је један од четири велика током године и траје 40 дана. Као и за све у животу за постизање циља у овом случају духовног потребно је уложити известан напор и поштовати правила.

“То је нека дисциплина духа. Није тешко ако произилази из искреног веровања. Пост је нека нормална и здрава појава у нашем животу и људи су се већ неки навикли да тако живе и потребно им је то и мислим да то даје неки виши смисао нашем животу”, сматра једна Крушевљанка.

“Будући да ја потичем са села моја породица као и већина у селу јесу побожни људи који знају за пост, иду у цркву редовно, који се причешћују током великих постова тако да је то наша традиција, наша вера. Тако је ја постим цео пост”, наводи суграђанин.

За вернике, пост је много више од другачијег начина исхране током шест недеља. Најзначајнији подвиг је уздржавање од лоших мисли и дела.

"Први дан је Божићног поста, времена које нам је дато да се преиспитамо, да видимо где се налазимо, како живимо, шта треба да мењамо, а свакако треба много да мењамо и да се потрудимо да наша срца отворимо да постанемо бољи људи. Наравно то не значи да не треба да поштујемо и физичку страну поста односно уздржавање од хране, али ако се ми уздржавамо од хране, а не мењамо се, не постајемо бољи људи онда је и пост обесмишљен, јер из поста треба да изађемо, ближи Богу, племенитији, да волимо друге људе, да волимо једни друге, да желимо спасење свим људима, јер апостол Павле каже - спасавајући друге, сами себе спашавамо", наводи протојереј Љубивоје Радовић.

У данима поста кроз посвећеност молитви верници се припремају за један од најрадоснијих хришћанских празника - рођење Исуса Христа.

понедељак, 26. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво