Читај ми!

Због снега ванредна ситуација и у Црној Трави

Снег који је, праћен јаким ветром, непрекидно падао два дана, завејао је Црну Траву. Висина снега је до једног метра, сметови и преко метар и по, а без струје је око 200 становника. На територији целе општине јутрос је проглашена ванредна ситуација.

Природа још није била спремна за снежне падавине. Од терета лишћа и мокрог снега дрвеће се савило, гране изломиле, жице покидале и оставиле део Црнотраваца без електричне енергије. Од главног пута даље се не може. Махале су завејане.

„Имамо четрнаест месних заједница, 25 насељених места и све махале су потпуно завејане, ниједан пут није проходан, тренутно струје нема у две месне заједнице укупно 200 мештана је без струје", наводи Славољуб Благојевић, командант Штаба за ванредне ситуације Црне Траве.

У самој варошици живот тече. Успорено, уобичајено за дуге и хладне црнотравске зиме. Вртић и школе раде.

На питање да ли је хладно, Александар Савић из Млачишта каже: „Да. А у школу се мора."

„Син и снаја су у село, требало би да дођу кад се буде пут прочистио”, наводи Душанка Нешић, Александрова баба. Додаје да се до Млачишта не може.

Још у септембру спреме се храна и огрев и чекају снегови. Време му је у новембру само што метар првог снега нико није очекивао. Завејало па се једва стиже до дрва.

„Кад је планина у питању тако мора”, наводи Мирко Марковић из Црне Траве. И овако отприлике све до маја. На питање - јесу ли спремили довољно дрва, одговара: „Па да, има их, само треба их наћи".

Саша помаже комшијама. Доста их је старих и самих.

„Позову тако, помажем колико могу, дрва немају, треба да им се изнесе", наглашава Саша Пауновић из Црне Траве.

И осамдесетдвогодишња Љубинка живи сама. Ова стамена Црнотравка родно место никада није напуштала. Каже, сроде се горштаци са сметовима, били су некада и већи.

„Ми смо се навикли, сад ови млади нови што долазе њима је то нешто чудо мени није јер ја сам цео живот ту", каже Љубинка Ристић из Црне Траве.

Удаљене махале, опустеле. Мештани се броје на прстима руке. Мора се стићи до свих. Креће чишћење око 500 километа махалских путева, по приоритету.

„Приоритет нам је да се оспособи далековод на том делу територије и машине су упућене" истиче Владимир Николић, члан Штаба за ванредне ситуације Црне Траве.

Падавине су стале, ветар се смирио, сунце огрејало. За потпуну нормализацију живота биће потребно десетак дана. У самој Црној Трави зимска идила, минус штипа, али не смета.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара