Читај ми!

Мала школа природних наука на нишком ПМФ

На Природо математичком факултету у Нишу отворена је мала школа природних наука. У сарадњи са Регионалним центром за таленте квалификовани су надарени средњошколци и ученици седмог и осмог разреда основних школа из Ниша и околних градова, која ће имати прилику да изађу из уобичајених школских оквира и озбиљније закораче у свет науке.

Јана Дурмишевић заволела је информатику још при првом сусрету а сада је каже већ сасвим сигурна да ће јој то бити животи позив. Прилику да научи још нешто ново дочекала је оберучке.

“Пре свега мислим да је ово једно добро искуство за неки мој даљи рад а онда и све остало”, каже Јана Дурмишевић из Пирота.

Попут Јане још око сто педест ученика надарених за информатику и природне науке, моћи ће да у жељи за знањем оде корак даље.

Са полазницима ће радити стручњаци са Приридно математичког факултета. Неки од њих су на светским листама најуспешнијих научника а раво да похађају ову јединствену школу стекли су на основу тестирања којима су утврђене њихове склоности и способности.

“И ако је 1.000 ученика у једној школи једно 15 је надарених. Е сад да л' ће од тога да буде 3 за математику, 2 за хемију, то ми показују ови наши тестови интелигенције”, објашњава Драган Тописировић, директор Регионалог центра за таленте.

“Циљ је да им пружимо нешто што не могу да имају у својим школама и мултидисциплинарностпреклапање шест , да развију свој пут у науци, да развију нове научне идеје, да отворе нека нова познанстава и да на крају крајева буду и студенти нашег факултета”, каже проф. Милан Златановић.

Настава ће се одржавати сваке суботе до краја школске године и ко зна , можда се баш овде, међу овом надареном децом, крије неко ново велико име у свету науке.

 

петак, 01. децембар 2023.
20° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке