Читај ми!

Мали дивови из љубичастог света

Сремска Митровица једанас, на Светски дан превремено рођене деце, у знаку љубичасте боје. У организацији Удружења ,,Мали див“ и Града, митровачки малишани пустили су балоне за све бебе које су нажалост, изгубиле животну битку, а фасаде у центру вечерас ће бити обасјане љубичастим светлом.

Буди срећан! Ово је за оне који се боре за живот! – само су неке од порука, које су митровачки малишани на својим цртежима исписали поводом Светског дана превремено рођене деце. У овдашњој болници, од хиљаду беба, седамдесет се роди пре времена, а да преживе и расту са мање изазова, највише им помажу родитељи и педијатри.

boxPluginImg „Рођена је првог дана седмог месеца у Новом Саду  и од тада се суочавамо са разним дијагнозама од којих је остала церебрална парализа. Оно што немамо у Сремској Митровици, све вежбе углавном радимо када деца мало порасту а и даље су има потребне вежбе, плаћамо сами и можда би требало да се поради да буде више физиотерапеута“, каже Сабина Грујић, Иванина мама.

„Код нас је конкретно проблем са шакама и са прстима. Постоје родитељи који можда нису свесни проблема свог детета и мислим да не треба то да, онако, заташкавају. Деци треба помоћи, није срамота обратити се, постоје организацију као што је Мали див“, додаје Николина Михаиловић, Јанина мама.

„Драго ми је што Сремска Митровица организује ова неку манифестацију да можемо упознати родитеље који се можда тек да се сусретну са тиме и да знају шта их чека и да могу да нам се обрате за помоћ“, истиче Тамара Гвока, Нађина мама.

Педијатри кажу да су изазови различити у зависности од гестацијске недеље у којој су бебе преверемено родјене и врсте проблема.

„Ниво преживљавања такве деце се повећао али заиста некад нисмо у могућности да урадимо бас све. Водећи фактор ризика код такве деце је до прве године живота. А свакако, други фактор ризика је код деце старије односно између две и пет година, тако да и та деца која су превремено рођена, која нам преживе, касније имају последице са којима треба да се изборимо“, истиче др Јован Николић, начелник Школског диспанзера у Сремској Митровице.

У свој љубичасти свет, као знак солидарности на светски дан, мали борци из Сремске Митровице, уврстили су изложбу насталих радова.

петак, 01. децембар 2023.
20° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке