Читај ми!

Поново ради ђачка кухиња у лесковачкој школи

На иницијативу родитеља и запослених после скоро 30 година основна школа "Васа Пелагић" у Лесковцу поново има ђачку мензу. По веома приступачним ценама деца добијају здрав и кувани оброк.

Домаће, здраво, разноврсно. Од ђака високе оцене за укус, избор хране и амбијент. Две трећине од 620 ученика лесковачке основне школе "Васа Пелагић" доручкује и руча у мензи.

"Храна је много добра, највише ми се свиђају главна јела, понекад узимам и пите", каже Лав Огњен Крстић, ученик петог разреда Основне школе "Васа Пелагић" у Лесковцу.

"Имамо и протеине и витамине и стварно нам дају добре услове и сви се наједемо и сви смо задовољни", каже Лена Здравковић, ученица шестог разреда.

"150 динара оброк, значи то је супер и наравно свако дете мислим да може да приушти себи", наводи Дуња Здравковић, ученица осмог разреда.

Уместо грицкалица у тањиру избалансиран, квалитетан оброк, да буду сити до краја наставе. Родитељи више не морају да брину да ли је и шта дете јело или како ће прећи улицу да би купило ужину?

"Ја имам дете трећи разред који је током одмора јурио да купи, па мало да поигра фудбал. Сада је он током одмора за столом и има оброк", каже Ивана Момировић.

Четири генерације породице Петровић похађале су ову школу. Најстарији угоститељи у Лесковцу адаптирали су, опремили простор и по највишим стандардима спремају ђачке оброке. Јеловник се мења на недељу дана.

"Добро планирамо сваки наш оброк. Суштина ђачке мензе је кувана храна, домаћа храна као што је мусака, пилав, ђувеч, пире, пилетина", наводи Александра Петровић, угоститељ из Лесковца.

Основна школа "Васа Пелагић" која ових дана обележава 110 година рада једина је образовна установа у граду са мензом.

"Пре свега деца имају прилику да једу здраво и укусно, затим да буду безбедна, јер не морају да излазе ван школског објекта. Циљ нам је да у неком наредном периоду да покушамо да обезбедимо и одређени број бесплатних оброка за ученике који су из социјално угрожених породица", каже Александар Цинцар Јанковић, директор Основне школе "Васа Пелагић" у Лесковцу.

Редовност, умереност, здрава исхрана пут су до виталности, јаког имуног система, правилног развоја деце. Ово је, кажу, прави потез, ваљало би да га и друге школе следе.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се