Читај ми!

Запуштено излетиште Вогањ претворено у оазу

Мештана Вогња, села у општини Рума, заједничком акцијом са риболовцима, показали су како се од сметлишта запуштеног језера може направити парче раја - излетиште у природи, које је постало место за одмор и окупљање свих генерација.

Овако је простор око језера званог Купатило у Вогњу изгледао некада. Ангажовањем риболоваца, уз подршку већине мештана, очишћена је обала, изнете су тоне смећа, засађено зеленило и цвеће. Језеро је багерима проширено и сада је прави бисер природе богат рибом, а чести посетиоци из шумарка су срне и даброви.

“Чекамо 30 година да се ово деси. Моји родитељи су овде учили да пливају , то је у ствари једно проширење које је давно направљено и ми смо прве кораке овде учили са пецањем и онда смо више од две деценије гледали како се та површина где смо ми учили и проводили време полако почиње да се замуљава, постаје депонија и ево, сад смо успели коначно, комплетно мештани Вогња и људи добре воље”, каже Александар Мишковић из Вогња.

“Ми смо направили једну акцију којом смо прво пукупили смеће около, крчили тај дивљи растиш, што је било грања, дрвећа, којечега, а намена је била да ову површуну сређујемо, одржавамо, порибимо, да ту деца имају где да изађу ван компјутера и телефона”, каже Жарко Мићић, председник Удружења роболоваца "Клен 022" из Вогња.

Купатило је тако добило друго име-Језерце добре воље. Смештено на само 300 метара од последњих кућа у селу, постало је излетиште.

“Сви су избегавали ово, међутим, сад почевши од ове године, да не кажем прошле, стварно је долазило и деце много. Ту се пеку јагањци, прасици, то је стварно и за 1. мај је било стварно много посетилаца”, наводи Јова Матић, председник Савета МЗ Вогањ.

У селу од 1600 становника, свака друга породица воли риболов. Захваљујући изворима са Фрушке горе, овдашњи канал са језером оивичен шумом, има довољан проток воде и кисеоника, па осим шарана, клена и деверике, овде станују и ретке врсте рибе-кечига и лињак.

“Јако волим да пецам и када имам времена, ја дођем да пецам и мало када сам уморан од школе, дођем да се одморим”, каже Стефан Букарица из Вогња.

“Овде је у плану да направимо хранилице за дивљач да деца, целокупан овај пројекат је и замишљен да се деца врате коренима, тј природи и да знају како треба боравити у природи и како се треба понашати у природи”, каже Александар Мишковић из Вогња.

Корисну иницијативу препознала је и локална самоуправа и обезбедила расвету, а Шумска управа Моровић саднице дрвећа па ће вогањско језеро за коју годину постати парк природе.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара