Читај ми!

У Виминацијуму пронађена „чуваркућа" Римљана

У археолошком парку Виминацијум код Kостолца откривен је јединствен предмет из античког доба. Реч је о звону, својеврсној римској варијанти „чуваркуће" која је штитила укућане од злих сила.

Ово је тинтинабулум, кућно звоно из доба античког Рима. Величине је око 40 центиметара. Иако је помало шокантног облика, оно, у ствари, не говори о сексуалним склоностима домаћина.

„У то доба то није тако. Мало има и да те заштити, твоју кућу, да заштити од злих чини, свих тих ствари, дакле, многе ствари. Али пре свега овај налаз говори о томе какав је Виминацијум у ствари био град", каже директор Археолошког института САНУ др Миомир Кораћ.

Предмети фалусног облика, попут тинтинабулума нису били неуобичајени у Римском царству. Ми их данас најчешће посматрамо кроз њихову еротску димензију, али су у античко доба имали потпуно друго значење.

„То је један предмет апотрофејског карактера, значи чуваркућа, како ми кажемо, која је редак налаз уопште на територији Царства. Такви предмети нађени су у Напуљу, односно у Помпеји и Херкулануму и чувају се у Напуљском музеју. Британски музеј има неке примерке, али то није, на пример, толико чест налаз. А за сада је јединствен на територији Србије", објашњава археолог Младен Јовичић.

Тинтинабулум је тренутно на конзервацији, а потом ће бити изложен у Виминацијуму. Археолози су овај предмет нашли у остацима куће у цивилном делу града, који тренутно истражују.

„Открили смо једну од главних улица у граду, такозвани дехуманус, који можете видети око нас, а поред њега се налазе разноразни објекти из римског периода", наводи археолог Саша Реџић.

Последње откриће само је један од делова велике слагалице Виминацијума, које употпуњује слику живота у њему. Некадашњи главни град римске провинције Горње Мезије готово сваког дана пред археологе из Стишке равнице изрони по неку тајну.

 

 

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара