Читај ми!

У Кучеву чувају успомене на Ђорђа Марјановића

Дан рођења Ђорђа Марјановића уз породицу и пријатеље обележава се у Кучеву где је и рођен. Иако се сматра великаном популарне музике 20. века, његово дело са годинама и даље добија на значају.

Ђорђе Марјановић био је највећа звезда југословенске забавне музике током шездесетих седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века, али његово стваралаштво има немерљив утицај и на све генерације после тог периода.

"Оно што је он певао то је и живео. Оставио је у аманет свима нама оно што је највредније на свету. Љубав и доброту која ће сигурно победити ово зло време када се промовише насиље и када се свет пара по шавовима", каже Владица Савић, музичар и песник.

Певао је шансоне, али је први наступао као рокер, рушећи зид између публике која је са њим могла да игра, да буде гласна и непослушна. Први је у Југославији скинуо микрофон са сталка и бацао сакое у публику, па не чуди да га је омладина најблаже речено обожавала и основала прве фан клубове у земљи.

"Мени лично није то путовање, него сам била поносна што сам ето као неки Ђокиста. Ми смо се сви знали, и на концертима смо се тако дивно изљубили срећни што ћемо бити Ђокини гледаоци и слушаоци", сећа се Душка Трифунаревић из Кучева.

Миодраг Винковић, фотограф из Кучева тврди да Ђорђе Марјановић има највећу колекцију фотографија на овим просторима коју је морао да чува у коферима, за коју су заслужни Ђокисти.

"Сви велики клубови Ђокиста, било им је скупо да фотографије израђују код фотографа, него су куповали овакве аматерске апарате за повећање и развијали филмове негде у гаражама, шпајзевима, купатилима и правили фотографије", каже Миодраг Винковић, власник фото радње из Кучева.

Центар за културу у Кучеву сваке године на дан рођења организује "Вече са Легендом" које окупља поштоваоце Ђорђа Марјановића.

"Идеја је да најпре сачувамо успомену на њега јер он нас је напустио пре две године, али је за собом оставио огромну харизму, доброту и енергију. На нама је да ту енергију сачувамо", наводи Марија Костић, директорка Центра за културу.

Уочи рођендана Центру за културу стигао је и поклон у виду младалачке архиве једне Анђелије Петровић из Београда пуне исечака из новина, карата са концерата, сингл плоча и свега другог што је везује за еру Ђорђа Марјановића.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара