Читај ми!

Шта Топличанима значи "Ауто-пут мира"

Најважнији инфраструктурни пројекат на југу Србије је изградња ауто-пута Ниш - Мердаре. Планирано је да прва фаза до Белољина буде завршена до 2026.

Од "Ауто-пута мира" велика су очекивања. Једно од њих је економски опоравак осиромашених топличких општина.

Новим ауто-путем од Ниша до Мердара ће се уместо два сата, као до сада, путовати око 45 минута - од Ниша до Прокупља двадесет. Први део, од ауто-пута Е75 до Мерошине, отворен је летос. Док се пут градио, у тој малој општини отворено је, или се гради, 6 фабрика. Привредници кажу, главни разлог је ауто-пут.

"Олакшан је долазак камиона на утовар или камиона на истовар који нам довозе репроматеријал или одвозе готове производе. Наша фирма директно зависи од приступачности аутопута због извоза", наводи Владимир Ивановић, директор „Микотерма" из Мерошине.

"Значај је озбиљан, јер нас повезује и са аеродромом у Нишу, за послован свет тај аеродром је од великог значаја, ми га користимо, постоје дестинације које су везане за тржишта на којима највише извозимо, то је немачко тржиште и то нам је од битног значаја, време доласка до аеродома Ниш и до аеродрома Сурчин је велика разлика и то јако озбиљна предност коју имамо овде", наводи Миодраг Станковић из фабрике Металург из Прокупља.

Поред аеродрома, економисти истичу и повезивање ове саобраћајнице са луком Драч на Јадранском мору и саобраћајном рутом на којој су Сарајево, Подгорица и Валона.

"Бржи проток робе у економском смислу заиста много значи и постоје предуслови за привлачење домаћих и страних инвеститора. Један од битних фактора код одлучивања о локацији грин филд инвестиције, јесте близина саобраћајнице и близина тржишта", наводи професор др Бобан Стојановић са Економског факултета у Нишу.

Поред индустрије велику корист од ове саобраћајнице, имаће грађани. Наиме, бучан и прометан саобраћај са великим бројем аутомобила, камиона и аутобуса који пролази директно кроз Мерошину и Прокупље биће измештен ван града.

Главна саобраћајница у Прокупљу сваког дана изгледа овако, пијачним данима је и више гужве. Зато су и у овом фризерском салону и у осталим радњама врата увек затворена.

"Затворена су зато што је велика бука , пролазе камиони нон стоп, аутомобилИ тек", каже Маја Радомировић, фризерка.

"По завршетку аутопута ћемо имати велике могућности у смислу бољег и бржег доласка и туристичких посетилаца, али и пословних посетилаца”; наводи Звонко Стојиљковић , угоститељ из Прокупља.

Ауто-пут мира од Ниша до Мердара имаће 85 мостова и 18 километара тунела. О овом ауто-путу често се као о мосту мира и помирења на Западном Балкану.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара