Читај ми!

Крагујевац: Велики успеси младог хармоникаша

Млади Крагујевчанин Војин Благојевић има само 12 година, хармонику свира од пете и од тада нема такмичења у земљи и иностранству на којем је учествовао, а да није победио. На том путу талента, посвећености и преданог рада, уз подршку наставника и породице, пронео је име Србије на најпрестижнијим такмичењима уметника на хармоници.

Дванаестогодишњи Војин Благојевић каже да га музика испуњава срећом и радошћу. И он је њен миљеник, а била је то љубав на "први тон". Од мале беле, до концерне хармонике, прошло је тек неколико година и нанизала су се признања, дипломе, пехари. 

“Моја најдража је моја најскорија у Италији Каселфидардо, после тога Пула у Хрватској и Сарајево. Што значи да је велика конкуренција из Кине, Русије из Чешке из Пољске. Размишљам да треба да свирам најбоље што могу и како год да буде, које год место да освојим знаћу да сам одсвирао најбоље што могу”, истиче Војин Благојевић, ученик Музичке школе "др Милоје Милојевић" у Крагујевцу.

Био је најбољи и у Новом Саду, Београду, Крагујевцу, апсолутни победник Фестивала музичких и балетских школа Србије, Републичког такмичења. Свира и виолину и одличан је ђак.

“Све се може ако се направи довољно времена и ако се верује у себе”, додаје Војин.

У дому Благојевића - музички квартет. Војинов брат свира кларинет, малу Митру више занима мода, а родитељи су професори хармонике.

“Има ту подршку и са наше стране. Дакле, да све оно што би добио у школи једанпут, двапут недељно, он јесте у прилици да добије свакодневно”, наводи Владимир Благојевић, професор хармонике на Филолошко-уметничком факултету.

“Права музичка породица, али је задовољство живети у њој. Мама све стиже, мама све може. Мислим да све маме све могу”, каже Сања Благојевић, професор хармонике у Музичкој школи "др Милоје Милојевић у Крагујевцу.

Заједно са татом, који му је узор, Војин се припрема за нова такмичења и победничка постоља. Као добитник плакете Фондације "Са Моцартом на крилима музике" у јануару наступа у Коларчевој задужбини.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије