Трговиште: Помоћ младима да започну посао

За неразвијене општине, попут Трговишта, сви пројекти којима се подстиче запошљавање имају велики значај. Пројекти који се тренутно реализују намењени су младима до 35 година и предузетницама. Локална самоуправа помаже и онима који су остали без посла да покрену свој бизнис.

Пре пет година, када је остала без посла, Мира Цветковић из Трговишта пријавила се за пројекат за самозапошљавање и покренула предузеће за производњу горњих делова дечје обуће. Сада има деветоро радника.

"Планирам ако буде било посла, и ако све буде како треба, и купци ако редовно плаћају, да запослим још неког радника", наводи Мира Цветковић, предузетница из Трговишта.

"Због недостатка посла кренула сам овде да радим и задовољна сам послом. Има доста посла, плата је солидна", каже Јована Стошић, радница из Трговишта.

И Јована Стојковић је уз помоћ програма Националне службе за запошљавање покренула посао, отворила аутоперионицу.

"Посао за сада добро иде пошто смо међу првима отворили овде у Трговишту и задовољни смо досадашњим радом", задовољна је Јована Стојковић, предузетница из Трговишта.

Двадесетдвоје младих из општине Трговиште жели да покрене сопствени бизнис. Локална самоуправа одваја део средстава за подстицај.

"Што је охрабрујућа и вест да је и жена младих, односно млађе категорије жена које се упуштају у сопствени бизнис, где ћемо ми помагати", каже Ненад Крстић, председник општине Трговиште.

Нови програм министарства за равномерни регионални развој помаже да 80 младих до 35 година и жене предузетнице из Јабланичког и Пчињског округа покрену и унапреде своје пословање.

"Постоји велики број жена које желе да своје пословање унапреде у смислу набавке нових опрема, нове опреме, нових машина, и овај програм то и омогућује", наводи Драгана Белензада, директорка Регионалне развојне агенције Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа.

Преко Националне службе за запошљавање за покретање посла млади добијају по 300 хиљада динара, а Министарство за регионални развој издваја по 250 хиљада динара.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара