Ћуприја очекује инвестицију већу од две милијарде евра

Словачка компанија Инобат најавила је да ће у Ћуприји градити гига-фабрику за производњу и рециклажу електричних батерија за аутомобиле. Уколико се реализује, то би могла бити инвестиција вредна више од две милијарде евра.

Вест да је њихова општина изабрана за изградњу фабрике која би могла знатније да промени привредну слику региона позитивно је изненадила и представнике локалне власти у Ћуприји који кажу да потписивање Меморандума о сарадњи не значи аутоматски и реализацију пројекта.

„Оно што је добра вест јесте да су они дали ту информацију да ће инвестирати у наш град, имамо ту пуно неких негативних информација које се тичу нивоа субвенција, такође и да ли је Рио Тинто повезан са њима, оно што ми можемо њима да кажемо, тај ниво инвестиција које желе да инвестирају у Србију, у Ћуприју прелази неколико милијарди", каже Нинослав Ерић, председник Скупштине града.

На сајту компаније извршни директор Инобата образлаже одлуку о изградњи фабрике у Ћуприји.

“Изабрали смо Ћуприју као другу Инобатову локацију због њене гостољубиве локалне заједнице и практичне и проактивне општинске власти. Још један велики плус за Ћуприју је потенцијал за заједнички развој сопствене енергетске паметне мреже и енергије из обновљивих извора за сопствену потрошњу", каже Мариан Боцек, извршни директор Инобата.

Више од 700 хектара индустријске зоне Добричево, недалеко од Ћуприје и уз сам ауто-пут, свакако су погодни за инвеститоре јер је добра инфраструктура оно што сви желе. У Ћуприји је тренутно близу две хиљаде незапослених па многи прихатају посао ван свог занимања.

„Такође тренд који је итекако присутан јесте да је велики број лица заинтересован да ради ван свог пребивалишта посебно уколико се ради о послодавцу у поморавском округу где је раздаљина између градова веома мала и где су градови веома повезани", наводи Светлана Митровић, директорка Филијале НСЗ Јагодина.

„Овим инвестицијама које су преко неколико милијарди велики утицај имаће на бруто друштвени производ и наравно на наше суграђане који ће радити у тим фабрикама", каже Нинослав Ерић, председник Скупштине града.

У Меморандуму о разумевању стоји да ће Србија инвестицију подржати са 419 милиона евра, и да ће фабрика поштовати све еколошке стандарде који важе у нашој земљи искто као и у Европској унији.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара