Кинеска свадба на српски начин

Као део седмодневног туристичког путовања у три земље региона, кинеским туристима су у косјерићком крају понудили „српску свадбу” у којој они активно учествују. Прве такве свадбе у којима су учествовали Кинези биле су 2019. у Етно-селу „Гостољубље”, корона их је прекинула и обновљене су ове године.

Српска сеоска свадба из седамдесетих година, са свим обичајима, а у већини главних улога Кинези. Брзо су од туристичке групе постали сватовска поворка која је кренула по младу, пратећи кочију с младожењом, овога пута двојицом јер су биле и две младе, уз изворну песму и музику.

boxPluginImg

„Веома занимљиво, врло посебно и необично искуство и ја сам срећна. Сви смо овде веома срећни што учествујемо у овој церемонији, занимљиво искуство и ја сам поносна на своју екипу и мислим да смо сви доживели ново искуство”, срећне су кинсеске „младе”.

Косјерићке „младожење” у овој туристичкој представи већ имају доста искуства с кинеским „сватовима” и „невестама”, кажу кинеске „младе”.

„За њих је ово мало збуњујуће али ок. Споразумевамо се на енглеском”, каже Марко Васић, „младожења”.

„Углавном из Шангаја екипе које долазе су мало опуштеније, а остатак Кине, они су мало стегнутији и онда након неког времена опусте се и све то буде ок”, истиче други „младожења” Ђорђе Остојић.

Већина кинеских туриста који овде стижу је из солитера у милионским градовима па је за њих долазак у природу, међу мионичка брда употпуњен свадбом прави доживљај. Стигну и у коло, да науче кораке али и да фотографишу и снимају.

„Ми не можемо њима, поготову доста њих не говори ни енглески језик и не можемо им баш до детаља објаснити као изгледа нити до детаља то треба да знају али генерално њих занима да виде тај обичај, једноставно да се забаве да виде као се изводи млада, обара јабука,како се ломи колач и шта се све дешава овде”, Жељко Средић, етно-село „Гостољубље”.

Ових дана је заказано 10 „кинеских” свадби, дан за даном, а од почетка године укупно двадесет пет.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара