Читај ми!

У "краљевском граду", краљевски и угођај

Тврђава Маглич је само један од бисера краљевачког краја. Ту су и средњовековни манастири Жича и Студеница и богато културно историјско наслеђе. Положај града пружа могућност да уживате и у лепотама планина, река и бања.

Третман какав у овом граду уживају туристи, храна коју окусе, све што доживе у његовој, природом обдареној околини, оправдава његово име, јер све је краљевски, односно краљевачки.

“Прошле година нам је била рекордна година, 143 хиљаде туриста који су посетили наш град, то је за нас јако важно, зато што смо ми од 2010. године имали пад броја ноћења, негде 2017. године смо зауставили тај пад”, каже
Ана Миросављевић, директорка Туристичке организације Краљева.

У самом срцу града, су здања, која говоре језиком прошлих времена.

“Сви они који држе до историје, њима препоручујемо да прво обиђу трг Светог Саве, на коме се налази музеј града из 19. века, затим црква Свете Тројице, задужбина кнеза Милоша Обреновића из 19. века, преко пута се налази и дом Владике Николаја Велимировића, који је у почетку био господин Васин конак”, каже Мирослављевић.

На неколико минута хода, налази се Аџића кућа, једна је од најстаријих у граду. Али уколико желите да проникнете у душу овог краја, морате посетити долину векова, средњовековне манастире, тврђаву, Савину испосницу. Жича преставља највеће благо Краљева и читаве Србије. У овом манастиру који наставља традицију иконописа и старих заната данас живи и ради педесет монахиња.

На педесет километара од Краљева, налази се манастир Студеница, задужбина родоначелника ложе немањића, великог жупана Стефана Немање и бисер рашког стила архитектуре, позната и по импресивној збирци фресака из 13. и 14. средњег века. Међу којима је најпознатија распеће Исусово из 1207. године.

“У раном четранаестом веку, краљ Милутин, је наставио ктиторску делатност Стефана Немање, и Светог Саве, и он је у једном храму који је подигао, организовао живописање, које је најквалитетније, живописање источног стила хришћанског у то време уопште било где”, објашњава Тихон, игуман манастира Студеница.

Реконструкцијом хотела и купатила у Богутовачкој и Матарушкој бањи, али и увођењем нових садржаја, прилика је да се бањски туризам опорави. Осим тога, Краљевом протиче више од 170 река, речица и потока, а окружују га планине Гоч, Жељин, Чемерно, Голија и Столови.

“Поред погледа који се пружа и на град и на долину јоргована, тај контакт са полудивљим коњима и коњима који живе на слободи,је стварно нешто што гости памте”, каже Павле Павловић, туристички водич.

Домаћинстав у селома Рудно и Лопатница показују најбољу страну српског домаћина.

“Лопатница је прави хедонизам, ко дође, он се увек враћа. Тако да, овде је нетакнута природа, мир, тишина, чиста река пуна ракова, пастрмки”, објашњава Данијела Солдатовић, из етно домаћинства у Лопатници.

И када се овакви пејзажи, помешају са укусима краљевачког кајмака, сира и гледићке шљиве, онда вам буде јасно зашто град са седам круна, нуди баш оно што краљевима годи.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије