Читај ми!

Краљево - расадник музичких талената

Краљевачка хармоника најлепше и најгласније се чује Србијом и светом. Међу нашим најпознатијим хармоникашима свакако су Предраг Живковић Тозовац и Новица Неговановић. Они који и данас проносе славу овог инструмента су Миша Мијатовић, Влада Пановић, Александар Софронијевић и Никола Пековић.

Краљево, Морава и ибарски брзаци, опевани су још почетком 20. века, највише уз звуке хармонике, инструмента који је пронео славу града на Ибру. Међу најпознатијим хармоникашима старе гарде су Михајло Миловановић, Ненад Мићовић, Воја Трифуновић, Светозар Живковић и његов син Тозовац.

Нажалост нисмо никада заједно свирали а он ми је прву хармонику купио, то је мала хармоника, дечја у ствари, али је имала све што треба и та хармоника је у ствари била мој почетак”, говорио је Предраг Живковић-Тозовац, инсерт из емисије "Тозовац за сва времена" 2020. Уз хармонику се славило, војевало, а покрај река волело. Новица Неговановић је то музиком дочарао.

“Наша краљевачка школа хармонике је препознатљива, по чему препознатљива не само по доброј свирци веч по неговању те традиције, наше музике и по квалитетном и тачном свирању, и то следе сви младји нарастаји” каже Миша Мијатовић, хармоникаш и композитор.

Хармонику је увек пратио и добар глас певача овог краја.

“Ту је пре свега краљица наше народне српске шумадијске музике Лепа Лукић, па Снежана Ђуришић, па Весна Змијанац”, додаје Миша.

Љубав према хармоници преноси се и данас на младе уметнике.

“Можда су то реке, мозда је то Ибар, можда је то Рибница, можда је то Морава, која тече кроз Краљево и протиче, можда су управо кривци да је Краљево расадник талената. Тако да је то један завидан потенцијал талената и људи који су створили неке лепе песме и нека лепа кола” објашнјава Влада Пановић, хармоникаш.

Млади хармоникаши свој талент пренели су и преко граница Србија.

“Ја сам прво најсрећнији хармоникаш и момак, дечко и колега што сам рођен у овом Краљеву после свих ових људи. Значи ја сам увек имао кога да погледам , кога да питам, нон стоп сам легитимно крао свој занат, гледао шта они раде, како се понашају са инструментом” присећа се Александар Софронијевић, хармоникаш.

Хармоника је била и први избор Николи Пековићу у музичкој школи. Данас је двоструки вице шампион света у свирању овог инструмента али нешто другачијих нота.

“Краљево.има један огроман корен када говоримо о хармоници” објашњава Никола Пековић,ванредни професор у Факултета уметности у Нишу, истичући да има све више талентоване деце и извођача из Краљева не само у народној музици вец их има и у класичној музици.

“Хармоника привлачи Краљевчане и надам се да ће тако остати у будућности” додаје професор Пековић.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије