Читај ми!

Град успешних спортиста

Одбојка, кошарка, рукомет, бицилкизам, кајак. У сваком од ових спортова има успешних Краљевчана.

Од прве петорке, која је пребацивала лопту преко мреже 50- тих година прошлог века, па све до данас -препознатљива је краљевачка школа одбојке.

“Онда су сви почели да играју захваљујући њему, то је Душан Бошковић покојни, он је био мој први тренер и мом оцу и мом брату и мом другом брату. Тако да он је био зачетник тога и после су сви некако заволели ту одбојку у граду” каже Урош Ковачевић, репрезентативац Србије.

У свакој генерацији репрезентативаца, која је освајала европска, светска и олимпијска одличја, било је краљевачких одбојкаша. Тако је и олимпијско злато у Сиднеју 2000. године засијало је на грудима Вељка Петковића.

“Можда један од највећих успеха у одбојци, коцкице су се онако баш сложиле екипа је била добра. Нама је годило што смо имали доста старијих играча од којих има шта да се научи, и старијих који се већ постали врхунски играчи као Дејан Брђовић” присећа се Вељко Петковић, бивши репрезентативац.

Међу омиљеним спортовима у граду на Ибру је и кошарка. Најпознатији играчи били су Љубодраг Дуци Симоновић, потом Владе Дивац, Милош Бабић, Ненад Крстић. У златно доба краљевачке кошарке, када је град имао два прволигаша - Слогу и Машинац, и када је прозван српском Болоњом, у старој хали, популарној кутији шибица, губили су и најтрофејнији клубови еx Југославије.

Одбојкаши и кошаркаши, преселили су се у нову халу спортова. На овом терену, тренирају само кошаркашице, које последњих година нижу успехе. Неке су стигле и до дреса репрезентације.

“Од 2020. када смо ми освојили куп и када смо били без пораза, од те године стварно велики број малишана уписује се на кошарку и од те генерације стварно смо направили доста девојака које су првом тиму” сећа се Тамара Бајић, бивша репрезентативка.

Чуло се о Краљеву и захваљујући бициклизму. Чубрићи, отац Радош и синови Рајко и Радиша, учествовали су на три Олимпијаде. Данас, двоточкашом ка Олимпијади у Паризу, хита и Јелена Ерић.

“Надам се да ћу у будућности наставити традицију породице Чубрић са одласком на Олимпијске игре“ каже Јелена Ерић, репрезентативка у бициклизму.

Краљевачки спортисти успешни су и у кајаку, атлетским дисциплинама, борилачким спортовима, америчком фудбалу, мото кросу. Захваљујући тркама, које се на аутодрому Берановац возе од почетка седамдесетих година, Краљево је и на мапи ауто мото спорта.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије