Читај ми!

Како су изгледали чегарски јунаци чије су лобање узидане у Ћеле кулу

Како су изгледали Чегарски јунаци, чије су лобање узидане у Ћеле кули, ових дана у Нишу покушавају да реконструишу домаћи и инострани научници. Ово истраживање, које је подржао Народни музеј у Нишу носи име „ново лице Ћеле куле".

На основу антрополошке анализе лобања у Ћеле кули, радиће се се дигитална фацијална реконструкција Чегарских јунака.То захтева вишедневно фотографисање и анализу материјала.

“Мени је био сан да нешто урадим са Ћеле кулом, да нешто сазнам о тим људима и просто ми је невероватно да за деценије и векове то нико није урадио. Толика ми је част да ово радим, просто нема речи да објасним колико сам срећна”, каже др Наташа Шаркић, физички антрополог.

Идеју, која укључује и дигитализацију куле са лобањама, са Наташом је покренуо политиколог Милан Симоновић.

“Ја верујем да ће бити много већи број посетилаца који ће желети да додју и виде не само кулу, већ и резултате једног оваквог проејкта”, сматра политиколог Милош Симоновић.

Лобање су узидане и видљиве само до пола, ограђене стаклом, неке и оштећене. То су додатни изазови за водеће светске стручњаке.

“Када људи знају како су изгледала лица тих јунака, много више ће знати о њима и моћи да их замисле много боље него што могу само са лобањама”, наводи.
Фабио Кавали, доктор радиологије.

Ћеле кула је један од најпосећенијих музеја у Србији. Од почетка године, овде је било близу 50.000 туриста.

“Та средства која ми прикупимо од посетилаца, омогућавају нам уређење објеката и пројектне активности. Да би ми могли да се бавимо науком потребна су нам средства”, каже Весна Грноглавац, директорка Народног музеја Ниш.

Резулати пројекта очекују се наредне године, када се обележава 215 година од Чегарске битке.

У Ћеле кули првобитно су узидане 952 лобање, а до данас је сачувано само 59.

петак, 01. децембар 2023.
11° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке