Читај ми!

Овчар Бања: "Дани Патријарха Павла"

У Благовештењу, манастиру у Овчар Бањи, одржана је свечаност посвећена лику и делу некадашњег патријарха Павла, који је у тој светињи боравио као искушеник, а потом се у манастирској цркви 1948. замонашио. Осми пут манифестација Дани патријарха Павла окупила је и дрворезбаре.

Ове године у оквиру колоније “Крст патријарха Павла” настало је 12 дела рађених по узору на дрвени крст који је искушеник Гојко Стојчевић изрезбарио у манастиру Вујан. По оцени стручног жирија најлепши је био дело вештих руку Драгана Тодорова из Новог Сада који се бави уметничким дуборезом.

“Кренуо сам прошле године да радим и онда стао, оставио га неко време, стајао на столу и накнадно почео да радим. Ово ми је други пут да долазим овде и драго ми је што сам добио прву награду. Лепо је што се ова манифестација дешава”, наводи Драган Тодоров из Новог Сада.

Колекција ручно резбарених крстова обогаћује се од 2016.када је одржана прва колонија, а на Крстовдан још једно подсећање на лик и дело 44. српског патријарха, у манастиру који је често посећивао.

‘’Павле патријарх српски је био једна изузетна личност. Све особине су га красиле, све оне особине које воде човека у царство незаборава, у вечно царство оца нашега’’, наглашава проф.др Драго Милошевић, ‘’Дани патријарха Павла’’.

Културно духовно образовни сабор, одржава се у знак сећања на вољеног српског патријарха. Циљ манифестације је да његова дела и вредности за које се залагао буду узор.

Проф.др Драго Милошевић додаје: „Патријарх Павле је као што сви знамо био на трону српском, а понашао се исто као калуђер монах када се замонашио овде у овој светињи.’’

Уз колонију, концерте, беседе, изложбе и издавачку делатност “Дани патријарха Павла” већ осам година одржавају се у Чачку и огранцима манифестације.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу