Читај ми!

Зашто је у Општој болници Мајданпек чак две трећине радних места упражњено

У Мајданпеку ускоро неће имати ко да лечи, јер се већина лекара не враћа након специјализације. Мењају их углавном пензионери и то само колико је неопходно да се рад одржи. Друга најближа болница у Бору удаљена је 70 километара.

Када пацијенти пођу на преглед у општу болницу Мајданпек, не знају да ли ће затећи лекара специјалисту, јер од планираних 35 у систематизацији рада, недостаје две трећине.

“Ја сам срчани болесник, оперисан сам пре 13 година, тако да чим чујем да нема интернисте, мене ухвати страх шта ће бити са нама”.

“У Неготину не ради ендокринолог, нема термина и сада докторка из Милановца дала је упут овде, били смо 21. Нема лекара”, кажу анкетирани.

Ни лекарима није лакше. Др Драгослав Алексић иако у пензији једини је педијатар у овој болници. Како тврди, постиже све, али вишемесечно двадесетчетворочасовно стање приправности оптеретило би сваког.

“Добра је сарадња, имам добре услове да радим, постоји све што треба да обављам посао како треба”, наводи примаријус др Драгослав Алексић, педијатар из Лесковца.

На одељењу офтамологијије немају ниједног лекара, интензивна нега не ради због недостатка сестара, а још неколико одељења могу ускоро да се затворе јер је седам специјалиста најавило одлазак, а четворо са специјализације вероватно се неће вратити. Жељка Павловић Побрић једна је од ретких која ће се након специјализације вратити у свој родни град.

“Овим путем апелујем на челнике министарства здравља, да се лекарима који би дошли овде да раде дају неке повластице, одређене врсте стимулације, да се лекарима на специјализацији плаћа одвојени живот”, истиче Жељка Павловић Побрић, специјализант радиологије.

Општа болница Мајданпек даје велики број специјализација, међутим, чим заврше образовање, млади лекари одлазе у велике центре, јер је према одлуци уставног суда довољно само да врате новац уложен у њих уместо да одраде 8 до 10 година. То мештане источне Србије оставља без права на лечење.

Др Марко Радуловић, анестезиолог и директор Опште болнице Мајданпек предлаже: “Да се специјалисти вежу за установу тако што ће морати ту да остану док се не обезбеди лекар специјалиста који ће их заменити и да на време најаве свој одлазак. Друга, да он неће бити специјалиста који самостално може да ради док у тој установи неко време не проведе”.

Због сваког специјалисте који оде, болница и пацијенти губе 10 година. То је судбина свих мањих места. Иако локалне самоуправе помажу, трајно решење је на Министарству здравља, тврде у Мајданпеку.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу