Читај ми!

Темска на Старој планини: Сеоски туризам развојна шанса пиротског краја

Град Пирот већ трећу годину заредом субвенционише власнике регистрованих сеоских газдинстава, који желе да се баве туризмом или да повећају број категорисаних лежајева у својим објектима. Ове године 11 газдинстава добило је по 300 хиљада динара.

 

На месту некадашњег економског објекта у селу Темска код Пирота, породица Панчић изградила је туристичке апартмане. Прилику да зараде видели су у великом броју туриста који походећи Стару планину у селу траже смештај.

“Имамо два апартмана и планирамо да направимо још један, тако да ми ову кућу видимо као један породични бизнис од кога ће можда да живи породица”, истиче Томислав Панчић, из села Темска.

Осим смештаја већина сеоских газдинстава туристима нуди здраву домаћу храну и старопланинске специјалитете.

“Производња нашег воћа и поврћа је органска. Наша јела су старопланинска јела, по рецептури наших бака, из прошлости. Све то може да се проба у нашој кући”, каже Драгана Станковић, село Темска.

Једанаест пољопривредних газдинстава ове године добило је субвенције локалне самоуправе и категоризовало своје објекте. Захваљујући субвенцијама и систему е туриста, у селима сада могу да угосте много више посетилаца.

“За три године око тридесетак особа је добило субвенције за категоризацију, то је негде око 150 лежајева. Укупан број категорисаних лежајева у граду је око 510 тренутно, а на селима око 270. Није то пусти хир тих људи и они који су почели да раде су сами свесни да заиста имају госте”, наводи Драган Јовановић из Туристичке организације Пирот.

Иако је број смештајних капацитета у Пироту у протеклој деценији повећан чак 15 пута у сезони, током викенда и даље нема места за све заинтересоване. Предузимљиви мештани у томе виде добру прилику да додатно зараде.

среда, 21. фебруар 2024.
10° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво