Читај ми!

Због обилних киша прекинута жетва кукуруза у Мачви

Бербу и жетву кукуруза у шабачком крају прекинула је киша. У односу на прошлу годину, принос је већи, а пољопривреднике брине цена те житарице, која је двостуруко нижа него лане.

Чардаци ће бити пунији него лане, а џепови празнији, кажу шабачки пољопривредници. Бранислав Терзић из Штитара, кукуруз је посејао на скоро седам хектара. Због велике влажности зрна, још није почео са убирањем рода.

“Пошто сам одлучио да вршем у зрну, још је рано, још је велика влага. Принос се овде у Мачви креће од седам до десет тона. Цена је катастрофална. Шта да вам причам, прича се да ће цена бити око 15-16 динара. То ко продаје, и ко живи од продаје, то је катастрофално”, истиче Бранислав Терзић, пољопривредник из Штитара.

Агрономи очекују да ће просечан принос кукуруза за скоро две тоне бити већи него лане.

“С обзиром на временске услове у току вегетације које су пратиле кукуруз, ми смо ипак задовољни”, наводи Светлана Златарић, из ПССС Шабац. Додаје: “У односу на прошлу годину, ове године се очекује нешто виши принос. Сада се креће у берби од пет до седам тона, има парцела и са девет и десет тона. У просеку очекујемо неких 5,8 тона по хектару.''

Пољопривредници се све чешће одлучују за жетву, а не бербу у клипу. Стручњаци кажу да је код складиштења зрна неопходан додатни опрез.

“Пре свега, треба заштити амбаре наше, односно складиштне просторе, од тих складиштних штеточина, како би зрно било безбедно чувано. Наравно, уколико се обавља жетва вршајем, ту треба водити рачуна да бербени слој, односно да зрно не буде у неком дебљем слоју од 40 цм”, наглашава Светлана Златарић, из ПССС Шабац.

Комбајни и берачи поново ће у поље чим се зрно и земља просуше. Род је скинут са око 30% засејаних парцела.

недеља, 25. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво