Читај ми!

Бања Ковиљача тражена за опоравак и одраслих и деце

Специјална болница за рехабилитацију у Бањи Ковиљачи обележила је 165 година рада. Током више од века и по постојања та установа добила је бројна домаћа и светска признања за квалитет у лечењу, а најбољи показатељ су статистички подаци о броју пацијената - више од 20 хиљада годишње.

Годинама уназад у Специјалној болници тражи се кревет више. У две смене дневно се обави око хиљаду терапијских процедура. Урођени и стечени деформитети, дискусхернија, преломи и уганућа само су нека од стања која се успешно лече у Бањи Ковиљачи.

"Болница располаже са 416 постеља и у сезони узмемо у закуп у хотелима у окружењу додатне капацитете, сви капацитети су читаве сезоне попуњени", каже др Нада Јефтић, начелник Здравствне службе.

О лековитости Бање Ковиљаче говорило се још у време Краљевине Југославије. Специфичне физиохемијске карактеристике термоминералне воде уз лековито сумпоровито блато омогућиле су да опоровак пацијената буде учинковит.

"Спој та два елемента обезбеђује да ова бања данас постане оно што је тежња да моја као баленеоклиматолога да уђемо у свет најпознатијих и најпризнатијих бањских места", наводи проф. др Томислав Јовановић, специјалиста балнеоклиматологије.

Након реконструкције блатног купатила које је данас модеран велнес центар, пре пет година обновљен је и Кур салон. Са Владом Србије договара се и реконструкција осталих здања у бањском парку како би се проширили смештајни капацитети.

"Никада веће интересовање за слободна места у Бањи Ковиљачи није било него ове године и заиста не можемо свима да изађемо у сусрет неко решење је једино у проширењу капацитета и ангажовању додатне радне снаге", каже Александар Јокић, директор Специјалне болнице за рехабилитацију "Бања Ковиљача".

Специјална болница је једина установа у земљи која има и одељење за рехабилитацију деце.

"Ми ћемо видети да помогнемо да се обнови базен дечији и да видимо да ли је могуће дечије капацитете рехабилитације да деца не би чекала побољшати", наводи др Даница Грујићић, министарка здравља.

Дечије одељење тренутно располаже са стотину постеља од којих је половина намењена пратиоцима.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара