Читај ми!

У Александровцу - осми позоришни фестивал "Буцини дани"

Синоћ су у Александровцу почели осми “Буцини Дани” позоришни фестивал посвећен глумцима. Ове године одржавају се у јесењем термину од 25. до 30. септембра, а свих пет представа у такмичарском програму играју се на сцени Дома културе који носи име Жупљанина Милосава Буце Мирковића песника, драмског писца и позоришног критичара о коме деценију након његове смрти са великим поштовањем говоре људи од театра и уметности.

На самом отварању глумачки ансамбл Новосадског позоришта са вишеструко награђиваном Толстојевом "Аном Карењином", задао је високе критеријуме у такмичарској селекцији. Тематика и глума у складу са слоганом “Истина за поднети”.То показује, како каже, глумица Александра Јанковић, председница жирија "Буциних Дана”: "Да је селекција мудра да је селекција храбра и да сам сигурна да ћемо из вечери у вече одлазити одавде за нијансу другачији. И ја као професионалац и ви као публика.”

Упркос стваралачкој кризи и скромним средствима "Буцини Дани" превазишли су оквире локалног. Карте се резервишу седмицама унапред, што показује размере овог догађаја за публику, која је поприлично ускраћена за овај сегмент културе.

"Да се и та публика целим регионом иначе размрдава, разгибава управо оваквим неким догађајем и да се млада публика коју овде видим у великом броју васпитава практично и некако одгаја на нечему што јесте права вредност”, сматра редитељка Ксенија Крнајски, чланица жирија.

"Буца Мирковић је један од најзначајнијих позоришних критичара и теоретичара који је сам уткан у готово у сваки позоришни фестивал у Србији. Па ето он нам је оставио у аманет, дужни смо били да направимо фестивал у његову част. Дужни смо били да га подигнемо на толики ниво и дужни смо даг а сачувамо”, наводи Јелена Стајковац, селекторка фестивала "Буцини Дани”.

За најбоље глумце поред новосађана конкуришу актери представе “Читач", Београдског Драмског позоришта и Бео Арта, интригантног комада "Расветљавање случаја серије убистава тровањем у ћупријском округу седамдесетих година 19. века”, дуо драме "Плућа" и представе "Очеви и оци" Народног позоришта из Београда.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара