Читај ми!

Како до лекара у току реконструкције Здравственог центра у Врању

У току је реконструкција Здравственог центра у Врању, један део је дограђен. Користи се и топлана за потребе болнице, на биомасу, а радове финансира Влада Србије, са две милијарде динара. Због респираторних инфекција, по препоруци Министарства здравља, пацијенти и особље морају да носе заштитне маске, а посете су забрањене.

Док траје реконструкција, урађена је реорганизација. У новом простору су офталмологија, урологија, ортопедија, хирургија, инфективно, интерно одељење.

"Овде су од претходне болнице остали само зидови. Све је замењено, што је много боље и за пацијенте и за нас који радимо овде. Пре само неколико година смо радили испод плоче на 40 степени, без климе", каже Милан Младеновић, начелник Интерног одељења Опште болнице у Врању.

Осим што је централна климатизација, и кисеоник се сада допрема централно. Болница је добила и нови скенер, а мамограф је имао пробна снимања.

"Прво се почело скромно, да језгро и срце болнице буде обновљено. Оно што смо 15 година чекали, болницу под једним кровом, да имате дијагностику, специјалистичке амбуланте и брзу хоспитализацију пацијената на одељењима", каже др Саша Ђорђевић, директор Здравственог центра у Врању.

Обнова болнице траје готово три године, пацијенти се повремено тешко сналазе.

"Женски диспанзер нисам могла да добијем, и сад сам пошла да их тражим да видим да ли раде или не раде. Ја сам онколошки пацијент и нису ми дали све податке које треба да извадим у лабораторију", каже једна пацијенткиња, а друга додаје: "Питамо, неко нас упути овде од запослених, за сад нисмо имали никаквих проблема."

У Здравственом центру укупно је 1362 запослених. Недостатак кадрова је и даље актуелан, сада је 47 лекара на специјализацији. У наредном периоду у пензију одлази 72.

"Многи од тих колега и сада раде, уз сагласност Министарства здравља, да бисмо одржали цео овај систем. У сваком случају, то ће да се надомести и превазиђе, али ово је оно што остаје за цео један век", наводи др Слободан Миленковић, градоначелник Врања.

13 хиљада метара квадратних се реконструише, до краја године би требало да буде завршена и гинекологија, неурологија, а у наредном периоду и дечје одељење.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара