Читај ми!

Какав је ајвар од пиротске црне паприке

Пироћанци тврде да се најбољи и најслађи ајвар прави од црне паприке, аутохтоне сорте која се гаји само у пиротском крају. Традиција садње преноси се с колена на колено, а произвођачи за сада, чувајући чистоту сорте, успешно одолевају њеној хибридизацији.

Зрела паприка је црвене боје, а епитет „црна” дугује стабљици која је у време цветања изразито тамнозелена. У породици Ћирић у селу Извору, пиротска црна гаји се деценијама. Семе и расад производе сами.

„Паприку коју сада уберемо сушимо и то семе следеће године користимо и сејемо у леје. Тако да никада не купујемо семе", каже Валентина Ћирић.

„Паприка је супер за ајвар, за низу”, додаје Душица Ћирић. „Сува црна паприка пиротска то је наша стара сорта. У односу на хибридне сорте мање се прска. Тражи пуно наводњавања, поготово ове године, јер је била сушна.”

Зато се пиротска црна паприка и данас гаји у већини пољопривредних газдинстава, а трпеза се без ње не може ни замислити.

Нема славе а да на менију није пуњена домаћа паприка, каже Радослав Пејчић, професор прехрамбене технологије:

„Пироћанци ће рећи да нема слађег ајвара од ајвара који се направи од наше паприке. То је вероватно мало и сентимент, али и поприлично тачно.” 

Због одличних карактеристика, важно је да ова аутохтона сорта буде сачувана.

„Јако је битно због укрштања, болести и штеточина. Јер је та сорта, ипак, прилагођена подручју, агроеколошким условима. Ова наша паприка је за отворено поље, није за пластеничку производњу”, објашњава инж. Срђан Видановић из ПССС Пирот.

Пиротска црна паприка, сматрају стручњаци, попут качкаваља и пеглане, заслужује заштиту географског порекла.

среда, 06. децембар 2023.
1° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара