Читај ми!

Које су предности узгоја ангус говеда

Уз узгој млечних крава и производњу млека, све више сточара у Србији одлучује се за товно говедарство. Породица Јелић из Мајдана код Горњег Милановца прва се у рудничко-таковском крају определила за гајење ангус говеда и систем „крава-теле”.

Око 40 грла ангуса различитих узраста стално је на испаши. Слободна, у природи говеда су током целе године. И у суровим зимским условима само ноћи проводе у стаји. А предност је и што се саме теле.

„Оне су се отелила прошле године напољу. Сад су почеле по други пут све напољу и само дођемо нађемо теленце и видимо шта је, обележимо и до зиме не дотерамо кући уопште”, каже Ђорђе Јелић из Мајдана.

На пространству од скоро 40 хектара у подножју Рудника идеални су услови за узгој ових црних крава. Слободан начин испаше доприноси здрављу животиња и квалитету меса, а овој младој породици лакши начин гајења говеда и допунски приход.

„Од скоро смо у овој причи па док то крене. Велика су улагања правили смо шталу, огроман објекат, тако да шта да кажем. Мислим није лако и почетници смо па ћемо да видимо да ли ће моћи. За сад радимо обоје”, наводи Данијела Јелић из Мајдана.

Ангус је идеалан за узгој на пашњацима, али у сточарству увек има посла. Јелићи ових дана остављају око 70 тона силаже, а припремили су и око 400 роло бала. За тов говеда определили да не зарасте дедовина и да сачувају земљу коју воле, јер верују да на селу има будућности.

„Има, како нема. Ко хоће да ради увек има да ради нешто. Ево на пример ја са стрицем овде увек долазим, помажем му. Сваки дан сам на пример овде цело лето сам радио са њим”, каже Милош Јелић из Мајдана, а Ђорђе Јелић додаје:

„Мора прво да се воли па онда све остало, а да олакшамо себи треба нам приколица за зиму, за полагање. А овако све у принципу имамо.”

Само у Мајдану и околним селима има доста пашњака и необрађене земље, па ови сточари верују да узгој ангуса може да буде прилика за српско сточарство и останак младих на селу.

недеља, 04. мај 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом