Читај ми!

„Грожђе нам је опет родило"

Изложба Слободанке Ракић Шефер отворена је у шабачком Културном центру, поводом шест деценија рада те установе.

После "Вајата светлости", "Пчела", "Рајских птица", нови циклус слика Слободанке Ракић Шефер посвећен је грожђу и детињству. Део мачванске традиције пренела је на платна.

„Ова тема је посвећена више мом деди Драгославу из села Липолиста јер сам ја најраније детињство провела код њега. Лозе ничу на најнеобичнијим земљиштима, на гробљима, на згариштима, на старим камењарима. Ми Срби треба да се поносимо, имамо најстарију лозу, то је Хиландарска лоза. Храна, фармација, филозофија, поезија, лек, грожђе је све", каже академска сликарка мр Слободанка Ракић Шефер.

У част лозе и винограда, на сликама се преплићу пуне гране и корпе и слави живот.

„Прва сликарка наша која се бавила грожђем била је Kатарина Ивановић. Слободанка је неко ко је наставио ту врло озбиљну сликарску причу и мислим да је ова изложба отворила широм врата људима да доживе грожђе на један специфичан начин са многим елементима, чак и са елементима египатских детаља, тако да мислим да је ово једна сјајна изложба уметнице која се увек враћа у Шабац радо", наводи историчарка уметности Соња Петровић Јагић.

„Грожђе нам је опет родило" је 102. самостална изложба Слободанке Ракић Шефер. Њене слике пронашле су дом у многим галеријама и музејима и приватним колекцијама на свим континентима.

уторак, 28. новембар 2023.
° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!