Читај ми!

Неолитска чајанка у ужичком СтаПарку

Археолошки парк СтаПарк у клисури реке Ђетиње крај Ужица, на трагу праисторијског насеља које је било на оближњем вису, саграђен је из средстава прекограничне сарадње Европске уније. За годину дана рада пажњу привлачи различитим догађањима и радионицама које за тему имају неолит. Посебну пажњу посетилаца привукла је неолитска чајанка.

Ако су пре готово 7 хиљада година створили прве модерне куће са природном термоизолацијом од глине, песка и плеве који се и данас користе за градњу еколошких кућа и имали пећи и намештај, какав им је био свакодневни живот, како су се хранили и лечили и какве су природне детерџенте користили - најчешћа су питања која неминовно заголицају машту.

“Ово што ја држим у руци зове се сапуњача или сапонариа официалис.Она дивље расте овде испред. То је биљка која када је трљате у води ствара пену, заправо може да се користи баш као прави неолитски шампон или детерџент за судове”, објашњава Момчило Антонијевић народни травар.

Дубоко повезани с природом користили су оно што расте около попут гранчица врбе, слез и раставић, хајдучку траву - довољно за неолитску чајанку, нове идеје и сазнања. 

“Посебно сам научила како одређена својства биљака које нисам ни знала да овде првенствено расту и да су буквално на дохват руке и да могу то да употребим свакодневно”.

“Одушевио ме је тај њихов неолитски детерџент где су они поред тога остајали здрави, све имали чисто, уредно, успевали да одрже хигијену”, наводе посетиоци.

До СтаПарка сада најчешће стижу Ужичани, пешачко-бициклистичком стазом или возићем са недовољно места кроз клисуру. Планови су већи.

“Оно на чему дефинитивно интензивно радимо јесте да наредну сезону већ од маја месеца дочекамо потпуно спремни, да што већи број туриста који посећују дестинације у окружењу, пре свега Златибор, зато што је доступност насеља од Златибора преко села Трипкова веома атрактивна уз посету манастиру Рујан”, истиче Снежана Милисављевић, РРА Златибор.

Осим посебног хлеба из злакушких посуда чији начин израде је сличан као у праисторији, чајанка се ипак завршила уз комплет лепиње - нису из неолита, али су у Ужицу обавезне.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу