Читај ми!

Обновљен речни саобраћај између Србије и Румуније, преко Бегеја

После 65 година прошли су први бродови кроз преводницу Српски Итебеј и обновљен је речни саобраћај између Србије и Румуније. Отварање привременог граничног прелаза на Бегеју и регата организовани су склопу пројекта "Темишвар - европска престоница културе".

Иштван Зима из Новог Итебеја је цео живот везан за Бегеј, отац му је био алас, а он је наутичар. Вишедеценијску жељу да после 1958. са својим бродом "Видра" буде први који ће пловити преко обновљене преводнице Српски Итебеј је и испунио.

"Бегејом можеш да одеш у цео свет практично. Све је то повезано, али према Румунији нисмо имали, само то је једини пут преко Бегеја доћи. Ако теретни и путнички саобраћај крену, туризам ће сигурно процветати овде”, наводи Иштван Зима, из Новог Итебеја.

Наутичари ће већ наредног лета имати прилику да чешће уживају у овом пловном путу.

"Воле људи оваква дешавања. До сад је то било ограничено, ишли смо другим путевима. А сад ова могућност љубитељима природе јако пуно значи" истиче Магда Лазинкић, из Титела.

Први који је из Румуније прешао границу на води био је брод "Пеликан" са туристима и руководиоцима пројекта Прекограничне сарадње за поновно успостављање пловности Бегеја.

"За разлику од Србије у Румунији је у задњих педесетак година та веза са водом и однос према рекама био умањен. Драго нам је да се сада можемо укључити на међународну мрежу канала", каже Богдан Демитреску, из Темишвара.

На делу Бегеја кроз Србију су поправљене две преводнице, изграђена бициклистичка стаза и пристан у Зрењанину, све укупно вредности 13,9 милиона евра. На румунској страни су такође извршени радови, па се сада може бродом од Зрењанина до Темишвара.

"Има око 80 километара пловног пута, где су четири преводнице, гранични прелаз. Тако да практично у једном дану би могло да се пређе тај пут”, сматра Мирјана Живковић, ЈВП "Воде Војводине".

За ову прилику је отворен привремени гранични прелаз. План је да буде да у току наутичарске сезоне буде стални.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу