Читај ми!

Помоћ за самохрану мајку са шесторо деце

Седмочлана породица Гонев шест година живи у просторијама школе у Црвеном Граду код Трговишта. Отац је недавно преминуо, мајка не ради, живе од надничења. Од локалне самоуправе и Црвеног крста добили су храну и намештај.

У јединој соби само кревети и шпорет. Tу бораве самохрана мајка и шесторо деце. Општина Трговиште смештај им је обезбедила када су се из планинског села код Босилеграда преселили у Црвени Град.

„Немам примања, немам ништа, од никога нигде. Kупатило немам. Kупам децу у кориту. Одржавам чисто колико могу", каже мајка Каролина Гонев.

„Мени све треба. Кров над главом, али највише кућа. Највише то значи", наводи Каролинина ћерка Јелена Гонев.

Отац је преминуо недавно. Док близанци похађају трећи разред основне школе, њихова браћа деветнаестогодишњи Марко и шеснаестогодишњи Дени надниче, секу дрва. Седамнаестогодишња Нина помаже мајци, а најмлађа Јелена је предшколац.

„Волела бих да се окупам као сви нормални људи у купатилу. Волела бих да имам све услове", каже седамнаестогодишња Нина Гонев.

Село Црвени Град је планинско, на међи је између Трговишта и Босилеграда. Једини ђаци су из породице. Црвени крст и локална самоуправа обезбедили су намештај и храну.

„Набављена је и хигијена и прехрамбени артикли, брашно. Они добијају и пакете кад стигну. Пакете добијају редовно", објашњава секретар Црвеног Kрста у Трговишту Јагода Спасић.

„Добар део документације је завршен где су они сада корисници Центра за социјални рад и имају месечну накнаду. Ми у суштини са нашим службама пратимо њихово живљење. Достављамо помоћ и у храни и у новцу кад је год било неопходно", каже председник Општине Трговиште Ненад Крстић.

У локалној самоуправи обећавају да ће породици обезбедити домаће животиње, козе, свиње, кокошке, како би сами могли да зараде за живот. Побољшаће им и услове за боравак у кући.

 

 

 

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу