Читај ми!

Кућа Милеве Марић Ајнштајн постаје центар кулуре

Милева Марић Ајнштајн, математичарка и физичарка, сарадница и прва супруга Алберта Ајнштајна, део детињства провела је у Срему. Власник је кућу у којој је живела поклонио општини Рума, која планира да трошни објекат реконструише и претвори га у центар културе и место инспирације за будуће генерације.

Загледана у књиге и космос, Милева Марић је из Руме, од девојчице бритког ума, до генија из сенке, кренула стазама које нису биле утабане. У Жељезничкој улици, њена породица живела је 14 година.

„Милева Марић је у Руму стигла као веома мала девојчица, са само две године, и то захваљујући чињеници да је њен отац завршио војну каријеру. Био је официр аустро-угарске војске и добио намештење у румском суду. У близини суда у Жељезничкој улици су изнајмили кућу у којој су становали. Овде су рођени и њена сестра и брат који је такође касније постао чувени и признати научник светског гласа. Милева је била изузетно радознала као дете, у смислу да је веома рано научила да рачуна, да пише", објашњава виши кустос и историчар Снежана Јанковић.

У школској споменици је забележено да је Милева Марић, код учитеља Гавре Путника, успешно завршила четири разреда српске основне школе. Пре Цириха школовала се у Новом Саду, Сремској Митровици, Шапцу и Загребу.

„Породична кућа Милеве Марић Ајнштајн дуго је била запуштена и потпуно девастирана. Општина Рума је прошле године покренула иницијативу да преузме ту кућу и да је вратимо у функцију, односно да је ставимо у функцију културе. Намера Општине Рума јесте да се један део куће посвети лику и делу Милеве Марић и други део да буде у функцији галеријског простора, да буде у функцији културе, мултифункционална установа где ће моћи да се одржавају тематске изложбе, пригодне књижевне вечери, научни скупови", каже председница Општине Рума Александра Ћирић.

Док не напишу пројекат и обезбеде средства за реконструкцију куће, Румљани су у центру града, на једној од реновираних фасада, поставили сунчани сат у част некадашње суграђанке која је љубав, таленат и знање поклонила науци.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу