Читај ми!

Следеће године почиње изградња канализационе мреже у Сивцу

Село Сивац, у коме живи око 7.000 становника, коначно је на путу да реши велики комунални и еколошки проблем. Са појавом подземних вода изливају се септичке јаме, па је неопходна канализациона мрежа. Подршку за израду тог пројекта уз Министарство грађевине пружила је Влада Мађарске.

Kада год је киша мештани Сивца страхују. Пензионер Драгић Живковић сматра да једино нова канализација може решити овај проблем, јер за већину домаћинстава одржавање септичких јама изискује значајна новчана средства.

„Kанализација је пуна сва. Горњи, а доњи део нарочито. Морамо извлачити сваких недељу дана. Плаћамо раднике 1500 динара, 2000 динара", каже драгић Живковић.

По предвиђеном пројекту Сивац ће имати сопствени пречистач који ће бити изграђен на месту где је планирана индустријска зона.

„Уређена је пројектна документација и обезбеђена су средства преко Министарства грађевинарства, односно кроз један програм са мађарском Владом, тако да ускоро, након ревизије самога пројекта, очекујемо да негде у наредној години уђе се у фазу реализације и изградње канализационе мреже", објашњава председник Општине Кула Дамјан Миљанић.

Иако је Општина Кула до сада уложила више од 300 милиона динара у изградњу канализационе мреже, канализација је комплетна једино у Црвенки. 

„Зашто је битно за Сивчане? Да им живот буде једноставнији, квалитетнији, а уједно и да смањимо загађења подземних вода и земљишта", наводи секретар председника МЗ Сивац Миленко Рајић.

 Селу Сивац комунално опремање важно је и због будућих привредних пројеката у индустријској зони, а додатно се утиче и на шире еколошке проблеме и очување квалитета воде у Великом Бачком каналу.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу