Читај ми!

Планина код Крупња: Војни лекар на селу

У Планини, најудаљенијем селу у општини Крупањ Команда Прве бригаде Копнене војске реализовала је пројекат "Војни лекар на селу" у оквиру којег је здравствене прегледе обавило више од 40 мештана. У Планини живи претежно старачко домаћинство, а деце у селу нема већ две деценије.

Планина - село, кажу, из ког сви одлазе, а у које не долази нико. Најмлађи становник има 41 годину, а школа је затворена више од двадесет. Мештани који су остали углавном живе сами.

Видосава Симанић каже: "Нема, нема троје свега у нашој Планини тамо у нашем засеоку, само троје доле у селу наниже и ја горе, и само понекад неко дође."

Први пут у селу је и мобилни тим војних лекара који је здравствену негу најстаријим мештанима указао у њиховом дому. За остале становнике прегледи су организовани у импровизованој ординацији у згради некадашње сеоске школе.

"Радила сам екг, вадила шећер, сад на преглед код доктора", наводи Невена Самарџић.

"То нам је далеко кад морамо да идемо код свог лекара, удаљени смо, а ово нам значи да имамо неку превенцију", истиче Слободанка Самарџић.

Прва бригада Копнене војске пројекат Војни лекар на селу спроводи од 2009. године, и до сада су организовали више од 30 акција у оквиру којих је здравствене прегледе обавило преко 1200 грађана из руралних предела.

"Циљ овог пројекта је да приђемо што ближе становништву, да се види један заједнички пројекат локалне самоуправе, односно органа власти, да се види једна заједничка акција санитетских екипа Дома здравља и санитетске екипе Војске Србије и да том становништву које је ту на терену да га прегледамо и пружимо најпотребнију односно тренутну помоћ", истиче мајор Недељко Недељковић, начелник Групе за Цивилно војну сарадњу Команде прве бригаде Копнене војске.

"Одлучили смо се да то буде село Планина из разлога јер припада једном од најруралнијих наших делова у коме живи тренутно 65 становника”, наглашава Зоран Зарић, председник СО Крупањ.

Због све више старачких и самачких домаћинстава и недостатка сеоских амбуланти на територији Општине Крупањ, мобилне лекарске екипе биће, кажу, све неопходније.

среда, 04. октобар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"