Читај ми!

Мештани Лугавчине чувају успомену на Жику Лазића

Живорад Жика Лазић, био је чувени српски и југословенски сценариста, новинар и књижевник. Аутор је сценарија неких од најпознатијих југословенских серија, као што су Музиканти, Грађани села Луга, Докторка на селу. Сећање на њега и његова дела, чувају мештани Лугавчине, Лазићевог родног места.

Бурдуш, Лепи Цане, Булиџа и други незаборавни јунаци серија и филмова , које се радо гледају и данас, само су део уметничког опуса Жике Лазића. Написао је на десетине књига, романа и збирки приповедака, које су преведене на седам језика. У години када се обележава 90 година од његовог рођења , о Лазићу, његовом животу и доприносу, говорили су пријатељи и породица.

"Велика звезда наше модерне књижевности шездесетих година, заједно са Бранком Миљковићем, он је био први који се нашао на насловној страни "Дуге", њих двојица су били као иконе, он као прозни писац, а Брана као песник, а после се Жика посветио телевизији, тако да, ни оно што је писао, ни оно што је снимао није умрло", каже Матија Бећковић.

"Ако гледамо његову серију "Грађани села Луга" и кад узмемо у обзир последње догађаје, тј последњих 50, 60 година у Србији, Југославији, мени је просто невероватно да је у оно време могло да се сними нешто тако, што је било критички настројено", каже Милош Лазић, син Жике Лазића.

Родна Лугавчина и њени мештани, били су Лазићева инспирација. Данас, они негују сећање на човека који је прославио ово смедеревско село. У Основној школи "Бранко Радичевић" , постоји “Кутак Жике Лазића", а на његовој кући, 2017. године, откривена је и спомен плоча.

"На фасади школе, правићемо један мурал, где ће између осталог бити и Жика Лазић. У децембру планирамо једну изложбу у библиотеци у Смедереву, где ће бити његове личне ствари које школа чува које је добила од породице и изложба Жикиних књига", каже Бора Милошевић, директор ОШ "Бранко Радичевић" Лугавчина.

Жика Лазић је као новинар, радио у Вечерњим новостима, Илустрованој Политици, НИН-у и Дуги, а успео је и да интервјуише Иву Андрића након добијања Нобелове награде.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво