понедељак, 18.09.2023, 13:46 -> 15:56
Извор: РТС
Аутор: Слађана Милетић
Кува се дуго на тихој ватри - специјалитет због ког је овог викенда била гужва у Мрчајевцима
Најбољи купус припремила је екипа "Сто посто" из Београда на двадесетој Купусијади, одржаној током викенда у Мрчајевцима. Истраживали смо који је рецепт за најбољи за кувани купус и зашто је ова гастрономско-туристичка манифестација значајна за чачански крај.
На улаз у најопеванију српску варошицу у двадесетом издању Купусијаде, чекало се и у дугој колони возила. Многи су дошли да пробају чувени специјалитет - купус у земљаном лонцу, куван дуго, на тихој ватри. Гости су стигли из читаве Србије, а неки и од преко океана.
Специјалитет припремљен од купуса са локалних, моравских поља, служи се на традиционалан начин, уз проју и сир. И купус без меса не може, кажу гастрономски зналци и вешти кувари.
Гастрономска манифестација привлачи велики број посетилаца. Али Купусијада негује и народну традицију. У богатом програму наступају фолклорна и певачка друштва. Мрчајевци и традиционална Купусијада имају важно место у туристичкој понуди чачанског краја.
Купусијада је и такмичарска. У припремању купуса надмећу се екипе и појединци. Награде су златни сребрни и бронзани лонац. И овогодишњи победници имају свој рецепт за укусан купус.
Уз купус, кажу, добро иде и трубачка музика па је тако и победничка екипа прославила победу.
Коментари