Читај ми!

Почели радови на Музеју ћирилице у Бајиној Башти

Музеј ће бити у школи чију реконструкцију, кроз пројекат „Градови у фокусу 2023.", финансира Министарство културе.

Готово век стара школа, смештена на обали реке Раче, у близини истоименог манастира, некада седишта знаменитих монаха, писаца и преписивача, ускоро ће постати Музеј и центар будућег комплекса Дома ћирилице.

„Један део ће бити посвећен рачанској преписивачкој школи, један део историји ћирилице од Ћирила и Методија, како се мењало наше писмо, али нам је жеља да имамо и савремене елементе који би представили наше писмо и да буде примамљиво и млађим генерацијама", каже вођа пројктног тима Синиша Спасојевић.

„Почетак радова на Музеју ћирилице јесте почетак обнове и подсећања на дужину трајања нашег писма и наше државе и није само у функцији културе већ и наше државе", објашњава члан Националног савета за културу Жељко Марковић.

У првој фази радова, планирана је реконструкција зграде некадашње школе, кроз замену крова, столарије, фасаде, грејања и хидротехничке и електро инсталације.

„Опредељена су средства од 24 милиона динара. Општина је из свог буџета определила 4 милиона и 600 хиљада динара за пројектовање партерног уређења", наводи председница Општине Бајина Башта Весна Ђурић.

По завршетку зграде, како се очекује крајем године, уследиће унутрашње опремање и партерно уређење будућег комплекса, посвећеног националном писму, националној култури и историји.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво