Читај ми!

(Не)безбедно расхлађивање: Које опасности вребају купаче на дивљим плажама

У врелим летњим данима на обалама река и језера има много купача, иако купалишта углавном нису уређена и немају спасилачке службе. Посетиоци се купају на своју одговорност. Од почетка лета било је случајева утапања. Наше екипе биле су на реци Градац у Ваљеву и на Сребрном језеру, које има само једну уређену плажу.


Ваљевци најчешће освежење пронађу на Грацу, једној од најчистијих река у Србији. За десетак минута хода од центра града, стиже се до омиљених места за купање:

„Ево и колица, све су то најмлађи до најстаријих. Ту су родитељи, ту су сви који воде рачуна", каже Мирослав Новаковић, староседелац на Грацу.

„Два детета на овом брзаку овде су се измакла, мала деца и тако да сам улетео, родитељи тамо негде пили кафу, није битно. Битно је да је све у реду", наводи Горан Тешић из Ваљева.

“Ја се, искрено, осећам овде безбедно, јер није много јака вода, а лепо је и пријатно је.”

“Треба да пазимо и кад има спасилачка служба и кад нема, тако да је све до нас", мисле анкетирани.

Деца и млади радо се купају на личну одговорност на Берковој и брани код Анатеме, па се Удружење „Грачанска патрола" обраћало надлежнима са питањем могу ли се ангажовати спасиоци.

„Вода би требало да буде преко 20 степени у неком периоду летњем, шест, седам месеци, да би се организовала спасилачка служба и самим тим купање на рекама било много безбедније, него што јесте", наглашава Марјан Вукосављевић - Удружење грађана „Грачанска патрола".

Градац је хладнији од 20 степени, али по тврдњи Огњена Крнетића, чувара природе, нема великих и опасних вирова, као ни на Колубари на подручју Ваљева.

„Одавно се нико није утопио зато што је непливач. Постоје неке друге опасности, у смислу да неко уђе у воду прегрејан или под дејством алкохола или нечега, па доживи срчани удар или се удави у плиткој води. Опасности од утапања пре постоје на ваљевским језерима као што су Петничко, Каменичко, сад језеро Стубо-Ровни, које је, у принципу, забрањено за купање и за све активности", истиче Огњен Крнетић, чувар природе у ЗПД „Клисура реке Градац".

На једном од омиљених туристичких места у Србији, Сребрном језеру, опасност за купаче су подземне воде и струје.

Златко Шуловић, бивши рибочувар из Великог Градишта каже: „Улазе да би се изједначиле системом једнаких судова са Дунавом, улазе у Сребрно језеро и долази чиста вода из Дунава. Али, та вода направила је већ озбиљне путеве и ту се појављују озбиљни извори. Ако наиђе пливач случајно, врло велика вероватноћа да ће га повући доле".

Готово свака викендица на језеру дугом 14 километара има понтонски мост. Њихову конструкцију испод површине знају власници и суседи, али не и већина гостију која се купа на Сребрном језеру.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара