Читај ми!

У Крушевцу представљен праисторијски мач пронађен на траси Моравског коридора

Приликом градње Моравског коридора, у атару села Кошеви пронађен је мач који датира из времена преласка бронзаног у гвоздено доба. Доказ је бурне прошлости на простору Балкана пре више од 3 000 година.

Бронзани мач, кога је од зуба времена сачувала Западна Морава један је од најзначајнијих историјских предмета у крушевачком Народном музеју. Богато украшена, тврдо ливена дршка одлика је хладног оружја народа из алпских земаља.

"То обично наука везује за продоре племена из области Централне Европе на просторе тадашње Грчке, односно палатног периода Грчке. То је најчистији предмет од бронзе који сам ја до сада видео", каже др Војислав Филиповић са Археолошког института у Београду.

"Од великог је значаја, јер је то једини мач тог типа откривен јужно од Дунава.Израђен је од бронзе, карактеристича је период од бронзаног у гвоздено доба. Датира између 1200 и 1100 година пре наше ере", објашњава Милица Миладиновић, кустос Народног музеја у Крушевцу.

Након бројних анализа у Археолошком институту у Београду и Народном музеју у Крушевцу, поводом Видовдана, бронзани мач је представљен јавности.

"Ми дуж трасе Моравског коридора, на територији Расинског округа имамо више археолошких налазишта. Они нам показују да је живот на овим просторима у долини Мораве, плодној долини, одвијао живот још од праисторији а да је бујао и у средњем веку", наводи Никола Пантелић, директор Народног музеја у Крушевцу.

Ове тврдње доказују нам археолошки локалитети у близини Крушевца: Бедем некропола у Маскару, Конопљара у Читлуку и налазиште Арчиновица, између Беле воде и Селишта.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво