Читај ми!

Осуђеници из смедеревског окружног затвора узгајају воће

Окружни затвор у Смедереву успешно води затворску економију. Постали су препознатљиви по производњи јагода чија се берба управо завршава.

 


Већ 7 година, на уступљеном земљишту, осуђеници смедеревског окружног затвора, гаје јагоде. Између 40 и 80 ари земљишта, у зависности од сезоне, успешно се обрађује, а производ се пласира углавном на домаће тржиште.

"Ту је наводњавање кап по кап, јагоде су у два реда, наизменично сађене, ове године смо обрали негде око 4 тона јагода, имамо нешто већ и у нашој хладњачи. Ово је сад задња берба, берба која иде у индустрију јер је било пуно и киша, тако што се тиче конзума смо завршили прошлог петка", наводи Горан Павловић, управник Окружног затвора у Смедереву.

На затворској економији живи и ради неколико лица лишених слободе. Већина њих се до сада није сусретала са пољопривредом, па им је ово искуство кажу, од изузетног значаја. Додају и то, да имају сазнања, да су грађани често изненађени, када у продавницама виде производ из смедеревског окружног затвора.

"Уз помоћ инструктора, успео сам да научим доста ствари што се тиче пољопривреде, које ће ми вероватно доста значити у даљем току. То раде радничке руке, то смо ми који ту радимо, који волимо то да радимо, који смо научили доста тога о томе и немају потребе да имају било какве предрасуде, јер то су јагоде као и сваке друге јагоде", сматра У. Ј., осуђено лице.

На око 35 хектара, гаје се ратарске културе, које делом иду на продају, а већина углавном иде за исхрану животиња на економији. Све што се ту произведе, користи се за производњу хране за потребе затвора. Осудјеним лицима, у раду и у процесу ресоцијализације, помажу инструктори.

"Свакако да је изазов да их научимо нешто што могу да употребе и кући после у својој производњи, ако ништа друго, могу да обављају послове за новац ван затвора, кад изадју, јер су упућени, радили су тај посао", наглашава Предраг Николић, организатор за обуку и упошљавање осуђених лица.

По први пут у историји затвора, у сарадњи са Министарством просвете, организовано је основно образовање за осуђена лица и за мање од месец дана, биће додељена и прва сведочанства. Такодје, од јесени, се креће са обуком за браваре, конобаре, куваре и друга дефицитарна занимања.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво