Читај ми!

На светској олимпијади знања и гимназијалци из Крушевца

Крушевачка Гимназија прославља 158. рођендан, свечаном академијом на којој ће бити уручене награде најбољим ђацима и професорима. Од преко две стотине ученика колико се ове школске године такмичило из свих предмета, тридесет двоје освојило је највише Републичке награде, док су се два ђака пласирала на светске Олимпијаде. Представљамо најбоље од најбољих.

 


Резултати са 30-ак такмичења током школовања у гимназији, обезбедили су место на Електротехничком факултету у Београду, Вукану Божовићу, ђаку генерације. Љубав према математици, негује од малена, док се за књижевност, заинтересовао тек у средњој школи.

"Дела која су се радила у средњој школи су ми била занимљивија. Када је професорка предложила да идем на такмичење видео сам да је заправо такмичење лакше него што сам очекивао. А што се тиче математике и у слободно време изучавам посебно теорију бројева. Покушавао сам неколико година, да дођем до неког открића, мислим и то можда звучи онако сулудо. Није. Има времена", истиче Вукан Божовић, ђак генерације Крушевачке Гимназије.

За Тадију школска година није завршена. Предстоје му припреме за три највећа такмичења која се одржавају током лета. Европско првенство у Немачкој и Светску Олимпијаду у Јапану из физике, као и за Светску Олимпијаду у Пољској из астрономије и астрофизике.

Тадија Јелесијевић, ученик 3. године рачунарског смера наглашава: „Ја се интересујем за научно истраживачки рад и полазник сам истраживачке станице Петница већ неколико година. Тамо сам полазник на семинару физике и тренутно радим на свом пројекту који се надам да ће бити успешан”. Додаје: „Ја се бавим испитивањем генерисања топлоте макроинфлуидима као терапија канцерогених обољења хипертермијом. То може да буде један врло иновативан начин терапије канцерогених обољења у будућности. Уписаћу студије физике, највероватније у иностранству, највероватније у Америци на неком од њихових Универзитета”.

“Наши ученици су вредни момци и ту за њих није крај што се тиче рада и такмичења. За њих су ово тек отворена врата за даље и будуће успехе. А ми смо ту да се потрудимо да им пружимо сву могућу подршку и ветар у леђа”, наводи Биљана Дачић, директорка Крушевачке Гимназије.

Уз Тадију, као део државног петочланог тима, у Пољску, на Олимпијаду путује и матурант Алекса Микић. Обојица су као и ђак генерације, са информатичког смера, који је кажу професори перјаница Крушевачке Гимназије.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво