Читај ми!

Како се живи у селу са најмањим бројем људи у Нишавском округу

Између два пописа на подручју Нишавског округа број становника смањен је за нешто више од 32.000 људи и то углавном на сеоском подручју. Од 33 села, у општини Гаџин Хан - 11 има мање од 100 становника, а у Алексиначкој општини село Голешница остало је без житеља. Само 4 становника живе у селу Манастир на обронцима Сићевачке клисуре код Ниша, што је према последњем попису најмање село у овом округу.

Манастир ипак није класично напуштено село. Много је уређених викендица, што значи да људи долазе, али је радним данима пусто. У једном дворишту двоје младих поправља ограду. Кажу нам да им је била свадба у недељу, и кроз смех додају да им је ово почетак меденог месеца.

Зашто ми нешто обнављамо, зашто смо се определили за село не за град, то је свима чудно, зато што већином људи иду у иностранство, не остају овде и онда је то њима чудно, нама није, нама је то свакодневица”, наводи Вероника Радовановић, из села Манастир.

Радован Радовановић додаје: „Трудимо се колико можемо да одржимо, да не пропадне, ништа друго, јер је баш лепо место… ми смо причали - овде бисмо чак и живели”.

А овде већ 46 година живе Ђорђевићи. Од запуштеног плаца на брду годинама су стварали оазу, њихова љубав и рад су их кажу одржали.

“Ја сам њу упознао у првом разреду економске школе, то је љубав. Нема да се ја окренем за неком женском никад у животу”, истиче Бранислав Ђорђевић, из села Манастир.

„Радиш ово, радиш оно, увек има нешто да се уради ако хоћеш, види се резултат. И кад се види резултат они кажу - јао што вам је лепо… па лепо ми је, али радим”, наглашава Гордана Ђорђевић.

Село чији трагови настанка воде до 13. века, добило је име по храму Светог Николаја Мирликијског, који је од 1982. године културно добро од великог значаја.

Монаси кажу да ова црква датира из 14. века, више пута је рушена и коначно обновљена и поново заживела крајем 18. века. Од 2018. године манастир светог Николе у селу Манастир добио је статус манастира.

Село по статистици са најмањим бројем становника удаљено је двадесетак километара од Ниша, нема продавницу нити аутобуску линији, у стварности је село у у чијој природи викендом уживају многи, очигледно, вредни људи.

недеља, 01. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"