Читај ми!

Последице поплава у Брусу и Александровцу

Због обилних падавина и олујног невремена са градом, које је у протекла два дана задесило Александровачку Жупу, проглашена је ванредна ситуација у 20 месних заједница и у Александровцу. Највише су погођена села Горње Жупе, на обронцима Жељина. Бујични водотоци нанели су велике штете на инфраструктури, у домаћинствима и на пољопривредним усевима и засадима.

Ситуација у Александровцу се стабилизовала. Река Расина и њене притоке су се повукле у корита па је могуће сагледати штете које су бујичне воде, проузроковале у селима Горње Жупе. Најтеже је у два заселка села Бзенице, где је тридесетак домаћинстава одсечено од света, као и у Рогавчини где нема ни моста, а ни пута.

"Да је било језиво само да погледаш, а не да изађеш напоље. Смрачи се у кући, олуја, град, киша, ветар, тако је било. Бујице... Јесте текло горе, па направиле катастрофе. Ја не могу да уђем у двориште”, препричава Драгица Стајковац, из села Плеш.

“Не можемо да функционишемо. Дакле, тежа возила не могу да пређу преко моста, пут је уништен, путнички ауто не може да иде. У помоћ је дошла мања механизација. Ово је механизација “Србија Шуме”, Шумско Газдинство Крушевац, Шумска Управа Александровац. Они су изашли овде овим мештанима у сусрет и јуче и данас и ево машина опет ради овде да би санирала мало пута да можемо да се опслужујемо”, наводи Југосав Луковић, из села Бзеница.

“Ево видите чизме и пешака. Колко може нешто, дашчани прелази. То је то нужни прелаз.Видите да је пролаз аутом даље немогућ”, истиче Горан Штрбановић, председник МЗ Рогавчина.

Од комисија са терена стигле су и прве процене штете:

“А то је негде око преко 150 милиона и више. Јер практично неки мостови који су врло битни су малтене сада ван више упоребе. Оно за све њихову тоталну реконструкцију износи око 20 милиона. Затим путна инфраструктура је потпуно уништена. Многи асвалтни путеви су пресечени, откинути”, наглашава др Мирко Михајловић, председник општине Александровац.

Поплављени су усеви, засади воћа, највише малине, купине и шљиве. Добар део онога што је заобишла бујица, уништио је град.

Александар Вучковић, члан Штаба за ванредне ситуације истиче: “Јуче у току поподневних сати услед изузетно обилних и великих падавина на самом Жељину, дошло је до замућења пар извора којима се Александровац снабдева водом. Међутим, као што сте и видели, вода пада, стабилизовало се и редовно је снабдевање водом за пиће”.

Ситуација је стабилна и у Бруској општини. Захваљујући ангажовању тешке механизацје и житеља, Расина се повукла у корито код бране где је било и најкритичније.Тренутно се рашчишћавају локални путеви ка Осретцима и Доњим Левићима.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво