Читај ми!

Крагујевац: Завичајни писци

Крагујевачка установа за културу "Кораци", чија је мисија подстицање и неговање књижевног стваралаштва завичајних писаца, добила је своју књижару. Сада на једном месту, поклоници писане речи могу да нађу стотинак наслова које је та установа објавила. На једном месту дела писаца и песника, стваралаца који воле свој град.

 

Од Књажевско сербске књигопечатње, која је у Крагујевцу радила од 1833. до 1835. године, преко стотинак листова који су излазили између два рата, до чувене Светлости, а потом и Корака текао је пут издаваштва у Крагујевцу. Корак по корак, стављајући квалитет испред локалног, домаћи писци добили су и своју кућу у којој станују векови.

“Писана реч у Крагујевцу живи итекако. Наша замисао је да максимално користимо наш књижевни кутак. У наредном периоду, наши планови су да организујемо потписивање књига наших аутора, дружење са нашим суградјанима”, наводи Мирјана Миленковић, директорка Установе културе „Кораци”.

Књижара крај које се застаје и остаје. На њеним полицима - антологије, монографије, сабрана дела, хронике града. Једни поред других, сви који су на било који начин повезани с Крагујевцом. А Дечје искре, часопис за стваралаштво најмлађих, овде са прекидима живи скоро шест деценија.

“Посебно значајно за Дечје искре је ово време данашње у коме смо се суочили са свим последицама тога да нам деца своје знање и своје способности ослањају на друштвене мреже, на интернет, уместо да читају и да пишу”, истиче Миодраг Стојиловић, публициста и новинар.

Зато установа за културу "Кораци" посебну пажњу посвећује издаваштву за најмлађе и охрабрује их да и сами стварају.

“Да ми деци од најранијих дана усадимо и усмеримо их према књизи, усадимо љубав према књизи, јер само ће тако они касније моћи да напредују и шире своје видике”, наглашава Александар Јањушевић, дечји писац.

Свака нова књижара, празник је за град. Прву је 1834. отворио Глигорије Возаревић, књиговезац и "књигопродавац" београдски.

Од тада до данас, баш завичајни писци, у својим делима чували су и сачували људе, времена, догађаје. Да трају.

недеља, 01. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"