Читај ми!

Тикало у Чачку: Изложба једног од најпознатијих савремених српских сликара

У оквиру програма "Чачански расадник"- Националне престонице културе, отворена је изложба "Одјеци времена " Михаила Ђоковића Тикала, једног од најпознатијих савремених српских сликара рођеног у граду на Морави.

Након дуже од четири деценије Ликовни салон чачанског Културног центра угостио је дела Михаила Ђоковића Тикала која красе музеје и приватне колекције и ван граница Србије. Иако нарушеног здравља, уз свесрдну помоћ породице и пријатеља, Тикало се представио својим Чачанима. Није говорио, али је све помно и аналитички испратио. Публика многбројна и млади и они старији, а уметник поздрављен дугим аплаузом и понеком сузом.

"Тикало је човек и уметник кога наш град заиста воли и без обзира што је физички отишао давно из овог града, никад није, увек се помиње то - он је наш. Тако да није чудо што је оволико људи дошло и није чудо што је оволико емоција присутно вечерас", истиче Весна Петровић, уредница Ликовног програма Културног центра Чачак.

Михаило Ђоковић Тикало - сликар оптимизма, ироније, фантастичних светова и алхемије. И овде су представљена нека од његових најзначајнијих дела. Али и сликарски почеци - цртежи у оловци из давних гимназијских дана.

"Тикало је сликар загонетке, енигме, са једне стране, али са друге стране, у тај његов измаштани, заумни свет, стидљиво и обазриво увлаче се како они дивни и предивни садржај везани за човеков живот који га афирмише, тако и оно што тамно сенчи саму човекову егзистенцију", наводи Миодраг Даниловић, кустос-историчар уметности.

Још 2 седмице публика ће моћи у Ликовном салону Културног центра, да види изложбу, на којој је више од 30 слика и цртежа из свих периода Тикаловог стваралаштва.

субота, 23. септембар 2023.
25° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"