Читај ми!

Киша, биљне болести и штеточине причиниле велике штете воћњацима у Топлици

Неповољне временске прилике, са доста кише последњих недеља, уз биљне болести и штеточине причиниле су велике штете у воћњацима у Топлици. Најтежа ситуација је у вишњицима где је на прагу бербе, род преполовљен.

Слика воћњака у Топлици, где се произведе највише вишања у Србији, не памти се у претрходних неколико деценија. Већ преполовљен род од монилије, додатно је уништила киша и велика влага.

"Падавине су свакодневне и сталне падавине нам праве додатне трошкове, додатне заштите биља. Тако да су сви засади и вишања и шљива преполовљени", истиче Срђан Јовић, воћар из Џигоља.

"Према нашој процени и процени коју нам преносе пољопривредни произвођачи, негде око 40 до 50 одсто рода је вишња понела мање ове године, односно, засади носе мање рода ове године у односу на онај целокупан, генералан род који је редован", наводи Александар Петковић, директор ПСС у Прокупљу.

Природа је овог пролећа била јача од човека, слажу се пољопривредници који истичу да ће, и поред примењених агротехничких мера и савета стручњака, имати род испод сваког очекивања.

"За сада смо на четвртом прскању, али морамо и до шестог прскања да идемо да би сачували род. Вишњу сам требао да имам пет вагона, али ове године нећу да имам ни вагон и по", каже Милош Ивковић, воћар из Костенице.

На само пар недеља до почетка бербе неизвесна је и цена, која годинама уназад не обезбеђује ни минималну зараду произвођачима.

"Наш спас може само да буде висока цена. А да ли ће бити или не, не знамо, али би нам пуно значило да покријемо све трошкове које смо до сада направили и које ћемо да направимо до бербе”, наглашава Срђан Јовић, воћар из Џигоља.

Уз све невоље, неорганизован откуп је последња препрека, која је многе воћњаке претходних година оставила необране.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво