Читај ми!

Ђурини дани: У Српској Црњи 62. Липарске вечери

Песник и сликар Ђура Јакшић оставио је неизбрисив траг у нашој култури. У његовој Српској Црњи манифестација "Ђурини дани – Липарске вечери“ одржава се 62. пут.

Ђура Јакшић, највећи лиричар српског романтизма и један је од најзначајнијих српских сликара 19. века рођен је 1832. године у Српској Црњи, банатској вароши на самој граници са Румунијом. 

У знак сећања на свог познатог мештанина, у Српској Црњи се дуже од шест деценија одржава манифестација Ђурини дани – Липарске вечери.

У конкуренцији 80 збирки поезије, традиционална награда за најбољу књигу песама на српском језику „Ђура Јакшић” ове године додељена је књижевнику Миодрагу Раичевићу за књигу О стварима које је Хомер пропустио.

„Сваком писцу, па и песнику, награда много значи, она је негде подстрек па и сатисфакција за оно што је урадио, награда која носи име Ђуре Јакшића има посебну тежину и доноси срећу онима који је добију за разлику од Ђуре који није баш нешто срећно пролазио у животу”, каже Миодраг Раичевић, добитник награде „Ђура Јакшић”.

У дворишту и родној кући великог песника и сликара током недељу дана баш под липама у цвату организују се, књижевне, поетске и музичке вечери. У дому културе концерти, позоришне представе и опера. Део манифестације су и изложбе радова насталих на ликовној колонији.

„Како нас је све мање и како се у суштини ове мале средине гасе Липарске вечери постају место сусрета ових људи који овде живе. Место где се размењују осмеси, љубав добра енергија а све то се опет прожима са уметношћу која може само да вас оплемени”, објашњава Аница Гарић из организационог одбора.

Песник, сликар, боем и романтик Ђура Јакшић оставио је неизбрисив траг у европској култури, а у Српској Црњи се његова заоставштина брижно чува управо „Липарским вечерима”.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво