Читај ми!

Лазарев кањон: Поглед од ког застаје дах

У Тимочкој Крајини је велики број значајних и познатих туристичких локалитета који имају све већи број посетилаца. Међу неоткривеним драгуљима је најдужи и најстарији кањон Источне Србије.

Споменик природе који надвисује Лазареву реку у село Злот готово нестварно изгледа. Са свих страна су стеновити гребени који формирају најдужи и најдубљи кањон Источне Србије. На неком од видиковаца изнад Лазаревог кањона, одакле поглед одузима дах, увек ћете некога срести.

„У Лазаревом кањону смо први пут. Две године желимо да дођемо и коначно смо дошли. Увек нешто около, Ртањ и тако даље, али ово је супер стаза. Јесте напорна, али одлична је”, искрена је Марина Букарица, из Београда.

Лепоте стрмих литица, које се најбоље могу сагледати са висине, на врхове Лазаревог кањона често намаме излетнике и планинаре. У најужем делу широк је мање од седам метара, па они вешти, спретни и кондиционо спремни могу и кроз њега проћи. Искусни кажу, најбољи је доживљај током лета.

„Кад су кише и топи се снег има вода, после је нема. Један део тог кањона је без воде, понире вода, на почетку кањона понире и то је суво, са пуно лишћа и ходање је мало отежано”, каже Душан Михаиловић, планинар из Бора.

Околина Злота богата је спелеолошким локалитетима и природним реткостима које су све популарније туристичке дестинације.

„Од претходне године највећу популарност бележе Лазарев кањон, Лазарева пећина и пећина Верњикица за коју смо од прошле године добили сагласност од ‘Србијашума’, постигли све услове који су нам задати и ми смо спремни сада за отварање”, истиче Бобана Грамић, директорка Туристичке организације Града Бора.

„Лепи су сталактити, лепи сталагмити, лепи су сви украси у њој. Поносимо се јер је у њој највећи сталагмит 11,5 метара, и по њему је пећина позната. Просторије су негде око 30 до 50 метара висине”, наглашава Саша Барбуловић, спелеолог.

Док ће се у Верњикицу улазити под посебним условима, за туристе је у Лазаревој пећини уређено скоро километар стаза. Богатству пећинског накита у дворанама најдуже пећине у Србији диве се посетиоци из читавог света.

„Нисам могла ни да замислим да ћу видети овако леп предео са пуно река и предивном вегетацијом. И овде у пећини је заиста невероватно. Видела сам и веће пећине, али ова је посебна и прелепо је изблиза видете овакве украсе”, каже гошћа из Америке.

Лазарев кањон, дуг четири и по километра на територији града Бора и општине Бољевац, чува бројне легенде о хомољским хајдуцима, а данашњи домаћини госте радо дочекују.

„Савремени туристички тржишни трендови све више иду у корист руралног туризма, па претпоставка да је зато и интересовање за тај локалитет све већи”, каже Бобана Грамић.

Уверили смо се да у Борском округу има небројено локација које вреди посетити. Уз зеленило шумовитих предела, бистре реке и пећине, нестварне су и природне атракције као што је овај водопад на Старој планини.

Лепота водопада Бигар на путу од Књажевца ка Пироту очараће сваког пролазника. Преко рупичастог камена, по коме је овај драгуљ и добио назив, вода се обрушава у више кракова стварајући праву магију. Водопад Бигар само је један од бисера нетакнуте природе и лепота источне Србије.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи