Читај ми!

Царска палата Феликс Ромулијана – у фокусу археолога и туриста

Феликс Ромулијана код Зајечара је наш једини археолошки локалитет на листи светске културне баштине. Најзаслужнији за откриће натписа који потврђује да је реч о царској палати био је познати археолог Драгослав Срејовић. Прва ископавања на Ромулијани почела су пре седам деценија.

Остаци горостасних кула и бедема, царске палате Феликс Ромулијана недалеко од Зајечара указују на моћ њеног градитеља римског императора Гаја Галерија Валерија Максимилијана. Тадашњи град са краја трећег и почетка четвртог века чинили су царска палата, мали и велики храм, терме са спољном фортификацијом, системом кула и одбрамбених зидова. Када уђете у овај грандиозни објекат прво ћете приметити атријум.

„Један најрепрезентативнији део који нам је данас сачуван, конзервиран, и презентован посетиоцима. Иначе, атријуми су били карактеристични, у ствари за римску архитектонску концепцију, то је у ствари био један централни део саме палате”, наводи Јелена Симовић, водич на Ромулијани.

Међу археолозима је дуго владала дилема да ли је ово палата или војни логор? Откопавањем натписа „Феликс Ромулијана” коначно је разрешена загонетка – Гамзиград је царска палата.

„Спада у ред најраскошнијих палата из тог тетрархијског периода, и управо је чувена по својим мозаицима, преко 1.600 метара квадратних је било под мозаицима. На локалитету је већи део за сада под песком", истиче Јелена Милојевић, водич на Ромулијани.

У Зајечарском музеју чува се оригинални мозаик бога Диониса из четвртог века, такође овде у музеју у сталној поставци чува се и глава цара Галерија од црвеног порфирита која је урађена 302. године. Непосредно после тога, тачније десетак година касније, цар Галерије је умро и није дочекао да живи у палати коју је градио за живота.

Недавно је почео да се гради и визиторски центар који ће допринети још бољем представљању овог локалитета јавности.

„Мислим да ћемо следеће године, крајем године назирати оно што ће бити потпуна револуција, за овај локалитет, а то је један велелепни огромни визиторски центар који ће нам тек онда пружити много могућности”, наглашава Вујадин Милошевић, директор Народног музеја у Зајечару.

Цар Галерије умро 311. године. Археолози су утврдили да су Галерије и његова мајка Ромула сахрањени у близини палате Феликс Ромулијана на локалитету „Магура” где су откривене две зидане гробнице, богато украшене архитектонском пластиком и две хумке са ломачама на којима је извршено спаљивање и апотеоза императора и његове мајке.

Феликс Ромулијана је од 2007. године на листи Светске културне баштине.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво