Читај ми!

Тешки дани иза новосадске ватрогасне бригаде

Све екипе новосадске ватрогасне бригаде, последњих месеци, радиле су даноноћно, како би помогли људима угроженим поплавама. У неколико акција спасили су старије људе, децу, животиње и помогли да са што мање штете прођу домаћинства.

Након обилних падавина које су потопиле град, последњих дана неколико пљускова задало је озбиљне муке мештанима Футога и Kисача. У тим тренуцима прва помоћ су ватрогасци, који признају, овакве поплаве не памте.

"Цели блокови, квартови су били потопљени", каже ватрогасац Дејан Плескоња.

У Футогу су спасили децу, а у Kисачу старију жену.

"С обзиром на то да су дворишта била поплављена, двоје деце, превезли смо их да кажем три, четири куће ниже код родбине, где би могли бити на сувом и на сигурном", наводи командант Ватрогасно - спасилачког батаљона Нови Сад Игор Адам.

"Бака је изнета из куће. Однета је код родбине зато што је била у паници. Вода је била свугде, око куће и у дворишту. Призор је језив када прилазите неком месту које изгледа као Панонско море, када су атари, када су њиве, све је поплављено, све сија, значи ужасно је", објашњава ватрогасац Дејан Плескоња.

Проблема је много, као и захтева за помоћ.

"Највећи проблем је био, рецимо, са животињама. Требало је да склоне те животиње, значи улазила је вода у оборе и у штале", каже ватрогасац Љубо Чеман.

"Где год је могуће врше се испумпавања, али углавном то буду угрожени станови, што се тиче градског неког језгра, у сутерену који су поплављени и гаражни простори, аутомобили који су под водом. У суштини, тај неки рад сведе се црпљење воде из таквих просторија", наводи командант Ватрогасно - спасилачког батаљона Нови Сад Игор Адам.

За своје суграђане су хероји, али они о својим подвизима не говоре на тај начин, већ колегијално. Хвале рад других градских служби и приватних фирми, које су, заједно са њима, помагале. Ради превентиве, опомињу и на људски фактор, који зна да одмогне у више праваца. Указују да је у одржавању канала заказао људски фактор.

"Претпостављамо да је и људски фактор допринео да просто ти јендеци се можда не одржавају, па можда се ту нагомила неко смеће које људи бацају, па то запуши те одводне канале и једноставнно, онда настане проблем", објашњава ватрогасац Љубо Чеман.

Одмора нема јер екстемне ситуације захтевају свакодневне припреме. Ово је вежба. Свакога дана је другачија, како би већ у следећем тренутку могли да делују на позив који може спасити животе.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво