Читај ми!

Хиландарски кутак

У библиотеци "Бора Станковић" у Врању представљен је каталог књига Дар Манастира Хиландар. Обухвата око 1200 наслова из области књижевности, друштвених и природних наука.

Хиландар је извориште српске духовности, културе и државности, место наше најстарије библиотеке. Отуда и значајан дар који је почетком прошле године предат врањској библиотеци "Бора Станковић".

"Свако ко ступи у везу са Хиландаром на било који начин, на неки начин постаје старији сам од себе јер улази у ту дубоку историју. Због тога је битна и ова веза коју је врањска библиотека успоставила са Хиландаром јер она на тај начин постаје старија од себе", каже рецензент др Жарко Војновић.

Kњиге које су дароване врањској библиотеци припадају млађем хиландарском фонду. Заступљене су књиге из свих области. Сада су обрађене у каталогу.

"Оно што је мени посебно занимљиво је то што иза књижевности следи група 2 - ту је теологија и религија и ту имамо доста издања манастира Хиландара, тако да имамо доста књига које нисмо имали у нашим фондовима раније", објашњава коауторка каталога Александра Антић.

"Највредније је то што су оне неко време провеле у манастиру, што су их користили игумани, архимандрити, гости који су долазили на Хиландар, читали по параклисима, по ћелијама", каже коауторка каталога Јасмина Кнежевић.

Репрезентативну и оригиналну збирку чини готово 1200 књига и публикација домаћих и страних писаца.

"Kомплетно смо обрадили фонд, средили и дали корисницима на коришћење. Могу да кажем да је пуно акција било током ових годину дана и тај простор је заиста занимљив, интересантан и нама користан", наводи директор библиотеке "Бора Станковић" у Врању Зоран Најдић.

Хиландарски кутак и каталог уређени су уз благослов архимандрита Методија, игумана манастира Хиландар, и уз подршку града Врања.

 

недеља, 01. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"